Antibioticele naturale folosite de stramosii nostri

Platon îi considera pe medicii traci superiori medicilor greci, intrucat, scria el, înainte de a îngriji trupul şi boala, ei îngrijeau sufletul. Constatarea  filosofilor Platon şi Socrate, două somităţi ale culturii stravechi, că medicii traci, ucenicii lui Zamolxis, predau ucenicilor lor leacurile odată cu incantaţiile, sub juramant, aşa cum ei învăţaseră acestea de la medicul-rege Zamolxis, aşa cum şi acesta le primise de la înaintaşii lui. Deci, juramîntul pe care medicii îl depun astăzi (aşa-zisul – juramânt al lui Hipocrat), este o reminiscenţă a culturii medicale geto-dace.

Cercetările recente din domeniul medicinei au avut în vedere plante care pot trata bolile rezistente la antibiotice. Din vremuri de dinaintea consemnărilor istorice, plantele au fost folosite ca leacuri primordiale pentru oameni. Multe dintre aceste remedii naturale sunt si astăzi considerate ”varful de lance” in medicina naturista.

untitledOtetul de mere

Beneficiile profunde ale unei doze zilnice de otet de mere includ proprietăți antibiotice și antiseptice, alcalinizarea naturala, poate ajuta în orice, de la controlul greutatii la scăderea colesterolului și riscul de cancer. Fiind un astringent natural, otetul de mere poate fi folosit pentru a dezinfecta și a steriliza.

Mierea

Potrivit suntsanatos.ro, civilizatile antice foloseau mierea pe câmpul de luptă pentru a trata ranile si pentru a preveni infectia. Civilizații din întreaga lume continuă să considere mierea una dintre cele mai bune antibiotice naturale, substanțe antimicrobiene, anti-inflamatoare și antiseptice cunoscute de om, de mii de ani.Mierea Manuka din Noua Zeelandă a fost dovedita a avea cele mai înalte niveluri de antioxidanți și puteri curative. O enzimă din miere eliberează peroxid de hidrogen. Acest proces ajută la lupta împotriva infecțiilor corpului si previne dezvoltarea bacteriilor. Calmanta pentru sistemul digestiv, mierea elimină toxinele din sange si ajuta ficatul sa funcționeze mai eficient.Pentru intarirea sistemului imunitar, combinatia de miere cu scortisoara consolideaza globulele albe din sânge! Mierea bruta, organica este cea mai bună opțiune, deoarece cele mai multe metode de pasteurizare distrug efectele antioxidante.

Turmericul

Acest condiment nu este doar bogat în culoare și gust, dar, de asemenea ajuta organismul impotriva efectelor nocive. Turmericul poate fi atât consumat intern, cat si extern, fiind benefic in combaterea bacteriilor. Pentru un efect suplimentar, se poate combina turmeric cu miere, formand o pasta ce se aplica pe zonelor infectate.

Usturoiul

untitledÎn medicina populară este considerat, alături de ceapă, un adevărat medicament, datorită conținutului bogat de vitamine și substanțe minerale. În timpul stamosilor nostri, usturoiul era cunoscut ca un mijloc preventiv al bolilor contagioase. Ulterior s-a stabilit că efectul usturoiului, în combinație cu mierea de albine, sau alte produse naturale, este benefic în prevenirea sau ameliorarea bolilor cardiovasculare, a tulburărilor digestive, sau a pneumopatiilor. În afară de efectul antimicrobian, are și un efect antihelmintic (contra viermilor intestinali).

Extractul din seminte de grapefruit

Un studiu publicat în „The Journal of Alternative and Complementary Medicine” arată că extractul din seminte de grapefruit este eficient în distrugerea a mai bine de 800 de bacterii şi tulpini virale, 100 de tulpini de ciuperci (fungi) şi un mare număr de paraziţi uni sau pluricelulari. Niciun alt antimicrobian natural existent nu a reuşit să demonstreze o atât de mare putere de distrugere a microbilor. Acesta este folosit în mod tradiţional în multe ţări, din Sudul Americii şi până în Europa sau Asia, pentru a curăţa pielea, părul şi chiar suprafeţele din casă. Localnicii acelor zone preţuiau acest extract pentru proprietăţile sale puternic antivirale şi antibacteriene.

Echinacea

Conform echipei suntsanatos.ro, Echinacea este una dintre cele mai pretioase plante de leac din lume si aceasta, din cauza unei singure calitati terapeutice, dar extrem de puternice: stimulent imunitar. Initial, a fost unul dintre leacurile de baza ale triburilor de indieni americani, care foloseau Echinacea pentru a vindeca tot felul de infectii, boli respiratorii si rani. Planta era considerata „cel mai bun purificator al sangelui” si era administrata mai ales in cazurile de gripa, de infectii respiratorii recidivante si de infectii reno-urinare, fiind prescrisa, deopotriva, adultilor, batranilor si copiilor.

Varza

untitledVarza este un bun detoxifiant, purificand sangele prin stimularea eliminarii toxinelor din corp (in principal a acidului uric, cauza principala a reumatismului, gutei, artritei, calculilor renali, bolilor cutanate si eczemei). Acest efect de detoxifiere al verzei se datoreaza in mare parte vitaminei C si sulfului, pe care leguma crucifera le contine in cantitati generoase. Construirea Marelui zid chinezesc (un sarpe din piatra desfasurat pe 1,5 mii de mile de-a curmezisul Asiei) a fost posibila si datorita verzei murate, un aliment de baza in hrana sclavilor. Medicii chinezi recomandau ca muncitorii sa fie hraniti zilnic cu varza pusa la murat, impreuna cu marar, leustean, seminte de chimen si fructe de ienupar, dar si cu putin orez si soia. In urma cu o mie de ani, din China reteta a fost preluata de popoarele din Rusia, care aveau experienta in domeniu, punand la murat ierburi salbatice.

Uleiul de cocos

Acest aliment complet a hrănit popoare întregi de multe generații. În multe insule unde crește asigură aproape în totalitate alimentația localnicilor. Pentru aceștia este atât un aliment, cât și leac foarte apreciat cu o lungă istorie, fiindu-i atribuite multe beneficii. Recent, și medicina modernă a început să îi exploreze potențialul, descoperindu-i secretele și proprietățile tămăduitoare.

Alimentele fermentate

Varza murata, muraturile de casa, chefirul și bauturile probiotice, toate acestea reînnoiesc flora intestinala, ne protejează de cancer și mențin corpul în formă pentru a lupta impotriva infectiilor.

Argintul coloidal – singurul antibiotic 100% natural

untitledArgintul coloidal ajungând în contact cu organismele unicelulare (bacterii, ciuperci, viruşi), stopează funcţiile vitale ale acestora, astfel încât în scurt timp acestea sunt distruse. Distrugând structura învelişului viruşilor le împiedică acestora înmulţirea, contribuind astfel la distrugerea lor. În ceea ce privesc ciupercile şi bacteriile, particulele de argint blochează funcţionarea unei enzime vitale din componenţa acestora, în scurt timp realizându-se distrugerea lor. La o concetraţie de 10 ppm (parts per million) are deja o putere de nimicire a bacteriilor mai mare decât majoritatea antibioticelor din comerţ, ce pot fi găsite sub formă de medicament. Până azi avem informaţii despre 650 de specii de bacterii, ciuperci şi viruşi pe care argintul coloidal le distruge eficient. (sursa : Revista Science Digest, 1978 martie). În condiţii de laborator, într-un interval de 6 minute, argintul coloidal distruge orice germen patogen. În acest timp nimiceşte şi renumita bacterie Staphylococcus Aureus, cunoscută sub denumirea de ,,bacteria spitalelor”. Aceste constatări sunt susţinute de cercetările TUV-Kermi Budapesta şi ale Institutului Biotehnologic de Cercetări Aplicate Bay Zoltan. Argintul coloidal este singura formă a argintului, care poate fi folosită în siguranţă. Se absoarbe suficient de încet în ţesuturi pentru a nu cauza iritaţii ale acestora.

Majoritatea alimentelor pe care le folosim au dublu rol. Acestea nu doar ne bucura papilele gustative, ci sunt „antibiotice” natuarale si ne pot ajuta la tratarea răcelilor, dar si infecţiilor.  Afla mai jos intr-un top 10, care sunt acestea şi ce pot trata ele!

Locul 10: CHIMENUL
Cultivat originar in zona Marii Mediteraneene, chimenul este unul din acele condimente care are o aroma distincta si un gust destul de puternic. Uleiul esential extras din acest condiment are un continut mare de compusi antibacterieni, care pot oferi ajutorul sistemului imunitar. De asemenea, condimentul folosit in preparate culinare cat mai des poate preveni racelile de sezon. Il poti cumpara din orice hypermarket, uleiuri si extracte din farmaciile specializate.

Locul 9: CEAPA
Ceapa era folosita ca tratament pentru raceli si tuse inca din Roma Antica, si inca de pe atunci se stia ca ceapa are calitati minunate medicinale, fiind un bun analgezic, antiinflamator si un ajutor pentru circulatia sangelui. Sulful din ceapa, cel care ii ofera mirosul si gustul distinct, este si cel care are proprietati antibacteriene. Siropul din ceapa se poate lupta eficient cu racelile dar si cu tusea, mai ales cea seaca. Ceapa mica (salota sau esalota) are cel mai mare continut de fenoli si antioxidanti, si este cea mai eficienta ca antibiotic, fiind folosita si in tratarea intepaturilor de albina.
O poti cumpara din orice hypermarket, iar siropuri si extracte din farmaciile specializate.

Locul 8: EUCALIPTUL
Iata un antiseptic natural, folosit si ca un puternic antiinflamator, care poate sa se lupte cu infectii, bacterii, ciuperci si virusuri. Cel mai adesea este regasit sub forma de ceai, insa poate fi gasit si sub forma de extract, ulei sau sirop. Uleiul de eucalipt era folosit in Australia de aborigeni pentru tratarea infectiilor si a ranilor si pentru a reduce febra. In secolul 19 era folosit ca dezinfectant in spitale. Apoi s-a descoperit ca actioneaza si ca expectorant, deci este un bun remediu si pentru tuse. Uleiul de eucalipt nu trebuie ingerat direct, ci diluat sau folosit mai degraba pentru masajul pieptului, al gatului si al fruntii.
Il poti cumpara din farmaciile specializate.

Locul 7: EXTRACTUL DIN CITRICE
Ca orice mama responsabila, stii deja ca citricile au cel mai mare continut de vitamina C, aceea care previne racelile. Insa, extractul din citrice, mai ales cel de grapefruit, are proprietati antimicrobinene si antibacteriene, fiind un excelent dezinfectant. Poate fi gasit in forma lichida, capsule sau tablete, sau chiar si ca spray. Poate trata si eczemele produse de scutece la bebelusi. Vitamina C este o substanta vitala in dezvoltarea organismului, cu efecte importante in tratarea infectiilor si in cresterea capacitatii organismului de a se lupta cu ele. Un studiu al Universitatii Carolina de Nord a demonstrat ca vitamina C a ajutat pacienti sa se vindece de muscaturi de sarpe, si de infectii virale si bacteriene extrem de puternice.
Il poti cumpara din farmaciile specializate.

Locul 6: EXTRACTUL DIN FRUNZE DE MASLIN
Extractul din frunze de maslin contine oleuropeina, al carei ingredient activ, acidul eleonlic are proprietati puternice antibacteriene si efecte antivirale. S-a demonstrat ca este eficient in lupta infectiilor, a herpesului, a oboselii cronice dar si a alergiilor si problemelor de piele. Pentru ca functioneaza ca un antibiotic de spectru larg, se lupta, deci, si cu racelile si gripele, cu problemele respiratorii si sinuzita. Ii mai adaugam si capacitatea de a scade nivelul de zahar din sange, de a normaliza aritmiile, de a inhiba oxidarea si de a relaxa arterele, de a tratata durerile de dinti, sau cele cauzate de artrita sau hemoroizi.
Il poti cumpara din farmaciile specializate.

Locul 5: MIEREA DE MANUKA
Cel mai delicios dar si mai mortal agent cand vine vorba de bacterii si virusuri este mierea de Manuka, care provine din Australia si Noua Zeelanda. Ea poate sa ucida o varietate larga de patogeni, chiar si periculosul virus, “mancator de carne”, Staphylococcus aureus, care duce la septicemii mortale. In plus, cercetatorii au observat ca virusurile si bacteriile tratate cu aceasta miere nu au devenit rezistente la efectele ei. Mierea de Manuka poate trata si ulcerul, rani infectate deschise, racelile si gripele comune, dar si tusea. Trebuie, insa, specificat, ca aceasta miere nu este recomandata copiilor mai mici de 1 an, si recomandarea pediatrilor este de 1 lingura la 2-3 zile. Atentie! Ea poate produce alergii la copii. Daca observati orice efect neobisnuit, contactati medicul.
O poti cumpara din magazine specializate.

Locul 4: USTUROIUL
Usturoiul este, poate, cel mai indragit ingredient din preparatele romanesti. El este nu numai foarte gustos, dar este si o planta minune, pentru ca are capacitatea sa trateze o simpla infectie la ureche dar si o pneumonie periculoasa. Acesta contine o multime de antioxidanti care omoara bacteriile si radicalii liberi din sange si protejeaza sistemul imunitar. Ingredientul activ al usturoiului, alicina, poate ataca si distruge si virusuri sau infectii puternice, si este chiar recomandat pentru copiii care au astm.
Il poti cumpara din orice hypermarket, extracte si uleiuri din farmaciile specializate.

Locul 3: ECHINACEA
In antichitate Echinacea era folosita mai ales pentru tratamentul ranilor deschise, a difteriei si a otravirii. De cateva sute de ani este folosita si pentru a se lupta cu bacteriile si virusurile, ajutand in acelasi timp sistemul imunitar. Ea este recunoscuta ca poate distruge una dintre cele mai virulente bacterii, acelasi Staphylococcus aureus, “mancatorul de carne”. Cea mai eficienta parte a plantei este radacina, din ea se extrag siropuri si uleiuri. Florile si semintele sunt cel mai des folosite pentru ceaiuri. Este, de asemenea, eficienta in tratarea herpesului, a infectiilor respiratorii, a racelilor si gripelor si a alergiilor.
O poti cumpara din farmaciile specializate.

Locul 2: ULEIUL DE COCOS
Mary G. Enig, un biochimist cu doctorat in nutritie, este cea care a descoperit potentialul uleiului de cocos. Ea spune ca organismul nostru foloseste un ingredient-minune din acest ulei – monolaurin – pentru a se lupta cu diferite boli si infectii, virusuri si bacterii. A fost chiar un caz foarte mediatizat in SUA, prin care un bebelus nascut cu HIV, a scapat de virus, dupa ce a fost hranit cu formula de lapte bogata in ulei de cocos. Recent, un medic din Florida a observat rezultate excelente cand a tratat pacientii cu helicobacter – o bacterie periculoasa prezenta in stomac. Luau o lingurita de ulei de cocos virgin de trei ori pe zi. Medicul a recunoscut ca uleiul de cocos a fost mult mai eficient decat alte antibiotice pe care obisnuia sa le prescrie.
Il poti cumpara din farmaciile specializate.

Locul 1: ULEIUL DE OREGANO
Oregano este un condiment popular folosit mai ales in bucataria italiana. Insa, el nu este grozav numai in arta culinara, este eficient si ca un antibiotic natural. Un articol din 2001 din Science Daily a confirmat ca proprietatile antibacteriene ale uleiului de oregano sunt eficiente si impotriva stafilococilor, inhiband dezvoltarea acestor bacterii mult mai eficient, in comparatie cu antibioticele standard folosite medical, precum penicilina sau streptomicina. Cercetatorul Paul Belaiche a demonstrat ca uleiul de oregano poate distruge 96% dintre bacteriiile pneumococice, 83% dintre cele stafilococice si 78% dintre enterococi, cei care provoaca gatul iritat, febra, sindromul socului toxic, cistita, anorexie si infectii puternice.
Poate fi gasit in farmaciile specializate.

Alte antibiotice naturale
Desigur, ca nu trebuie sa ne limitam la cele 10 antibiotice naturale pe care ti le-am propus. Poti folosi in alimentatia copilului tau, pentru preventie, sau in tratamente, si alte produse ale naturii:
Condimente: chimion, ghimbir, turmeric, cuisoare, boia, scortisoara, patrunjel, susan
Fructe: fructe de padure, struguri, pepene rosu, kiwi
Legume: legumele cu frunze verzi (mai ales varza), morcov, ciuperci, cartoful dulce
Altele: propolis, migdale, ovaz, mei, orz, seminte de dovleac, alge de mare, iaurt, kefir

Surse: suntsanatos.ro, doctorulzilei.ro

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.
Departamentul Alpha Carpatica (DAC)

Despre Departamentul Alpha Carpatica (DAC)