Bulbucul de munte – Trandafirul Muntilor Carpati

Planta este deosebită ca aspect, elegantă și din ce în ce mai rar întâlnită. Este una din speciile protejate în parcul Național al Rodnei, fiind prezentă mai ales în Carpații Orientali în partea de nord a acestora pe culmile sudice ale versanților. Bulbucii de munte sunt protejați de lege si au fost declarați floarea anului în 1995. Bulbucii se găsesc foarte rar și în Carpații Meridionali și Apuseni, aproape de zonele de pădure alpină, în pășuni, poieni și în locuri umede și însorite.

 muntii-rodnei-1Bulbucii de munte au o tulpină lungă, de 10 – 60 centimetri. În vârful tulpinii este o singură floare mare că o măciulie, cu diametru de trei-patru centimetri. Floarea este formată din 10 sepale înghesuite, rotunde. Florile sunt galben-verziu sau galben-auriu și au în exterior vinișoare verzi. Înflorește în iunie-iulie. Frunzele au culoarea verde întunecat, adânc spintecate în 3-5 părți, cu segmente trifide, dințate pe margini. Frunzele de la bază tulpinii au codițele mai lungi.
 
Din tufişul de frunze mai adînc crestate şi răsfirate ca degetele de la mînă, se înalţă la vîrf de rămurea boţurile de aur ca nişte trandafiri bătuţi. Floarea are o minunată apărare a polenului, spre a nu fi spălat de ploaie. Rar cînd învelişul galben-auriu al florii, potirul verde de la alte flori, este răsfrînt în afară. Ţi se pare că floarea e mereu îmbobocită. Insectele care vin după nectarul bogat ce se află la piciorul petalelor, gălbui şi ele, trebuie să-şi deschidă cu sila drum printre numeroasele antere, vreo sută şi mai bine. S-a observat o curiozitate. Nu toate anterele se deschid în aceeaşi zi. Întîi se deschid cele externe şi apoi staminele se pleacă în afară. A doua zi se deschid anterele mijlocii şi iarăşi se îndoaie în afară. Aceste mişcări se fac cu o punctualitate demnă de admirat.
Potrivit montaniarzi.ro, aceasta planta detine un parfum incredibil, puternic, iar aspectul ei deosebit, au adus-o în pragul extincției, fiind trecută pe lista roșie a plantelor pe cale de dispariție ca urmare a arealului foarte restrâns în care crește, al pășunatul intensiv și al culesul nechibzuit.
 
bulbuci-de-muntePlantă este compusă dintr-un rizom care are rol de stocare de elemente nutritive și la suprafața apărând mugurii prin care se înmulțește. Deasupra rizomului se află o rozetă de frunze amintind prin formă lor de Geranium, de formă unei mâini, pe partea superioară fiind verde închis, pe partea inferioară verde deschis.
 
Insectele zburătoare din genul Chiastochaeta își depun ouăle în ovarul florii, iar unele larve devin hrană semințelor în creștere, iar larvele la rândul lor se hrănesc din semințe. Semințele sunt împrăștiate de vânt, răsărirea florii fiind dependentă de temperaturi negative.
 
Valoarea estetică a speciei este însoţită şi de aceea ştiinţifică, deoarece relativa ei instabilitate morfologică şi ecologică ridică încă destule probleme pentru cercetători; la noi prezintă, în acest context, trei varietăţi şi patru forme, încă în studiu. Planta este protejată pe teritoriul României, fiind trecută în Lista roşie a plantelor superioare din România, alături de bujorul românesc, garofiţa Pietrei Craiului, papucul doamnei, floarea de colţ, laleaua pestriţă, narcisa sălbatică, crinul de pădure si liliacul carpatin …
 
Ajungand pana la altitudini de 3000 de metri, planta are nevoie de un pamant care sa fie bogat si permanent umed. Fiind otravitor, era folosit impotriva scorbutului. Otravitor e un fel de a spune, caci este utilizat in medicina … in probleme de dragoste …
 
Surse: www.montaniarzi.ro, egradini.ro, www.ecoazimut.ro

 

 

 

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.
Departamentul Alpha Carpatica (DAC)

Despre Departamentul Alpha Carpatica (DAC)