Coloratul este cea mai buna alternativa la meditatie

Vrei sa devii mai increzator? Cu siguranta ca te poti folosi de puterea culorilor.

12036861_10153625152763808_5049614538224049624_nMajoritatea dintre noi avem sentimente fata de culori. le iubim pe unele si le respingem pe altele. Culorile iti pot afecta emotiile si starea de spirit. Nuantele de albastru, de exemplu, sunt odihnitoare si pot fi folosite pentru reducerea presiunii sanguine prea mare, pot imbunatati somnul si pot reduce durerea. In opozitie fata de albastru, expunerea la culoarea rosie tinde sa stimuleze cresterea tensiunii sanguine si sa produca o stare de agitatie pentru ca determina secretarea adrenalinei in organism. In terapia culorilor, rosul are cu toate acestea rolul sau, fiind utilizat in cantitati mici pentru a te ajuta sa te eliberezi de emotiile negative.

Stravechea arta a Feng Shui-ului recunoaste profunda afectare de catre culoare a bunastarii noastre fizice, emotionale si spirituale. Culorile sunt puse in legatura cu cele cinci elemente ale lumii naturale: foc, pamant, metal, apa si lemn. Ele joaca un rol semnificativ in echilibrarea si vindecarea fiecarui aspect al vietilor noastre. Prin acordarea de atentie culorilor, noi suntem atrasi de acestea, ne armonizam cu instinctele naturale ale corpului nostru, iar asta ne poate ajuta sa revenim in aliniere cu armonia naturala.

Aceasta este numita teoria celor Cinci Elemente, si este fundatia Feng Shui si a medicinei chinezesti. Aceste elemente au obiecte, forme, anotimpuri, organe ale corpului, chakre si culori puse in legatura cu ele, dar componenta culorii este adesea cea mai puternica.

Potrivit Viataverdeviu.ro, diagrama de mai jos listeaza elementele si ce culori vor amplifica respectivul element. Daca te vei inconjura de culorile de la elementul cu care lucrezi, acest lucru va iti va intari campul energetic. Poti face asa prin purtarea de haine in acea culoare sau prin aducerea culorii in spatiul tau de viata. Asigura-te doar ca nu exagerezi cu elementele foc sau cu apa in dormitor, care ar trebui intotdeauna sa aiba mai mult din elementul pamant, pentru a promova ancorarea si somnul temeinic.

culorileCulorile celor Cinci Elemente. Cum sa fie utilizate culorile.

Foc: cand lucrezi cu chestiunile din jurul determinarii, increderii, motivatiei si pasiunii, sau a lipsei acestora, adu culorile focului in spatiul tau de viata si poarta niste culori de foc.

Culorile focului: intregul spectru al rosului, care include roz, rosu, oranj, coral, violet/indigo. Dar nuantele de rosu pot fi de multe feluri, Unele mai aproape de rosu vor avea mai multa energie, fuchsia, de exemplu. Cele cu mai mult albastru vor fi mai reci, precum indigoul. Rozurile pastel sunt considerate elementul metal cu putin foc. Poarta roz pentru a inspira bucurie si romantism .

Pamant: cand lucrezi cu chestiuni de fertilitate, ca sa fii sau sa te simti mai ancorat in viata ta si sa ajungi mai organizat/a.

Culorile pamantului: gri taupe (cartita), auriu, maroniu mediu, tonurile pamantii si teracota. Auriul este considerata cea mai fericita culoare de pe planeta: gandeste-te la soare.

Metal: cand lucrezi cu claritatea mentala precum concentrarea asupra unui nou proiect, studierea unui nou subiect sau cand ai nevoie de sprijin. Culorile metalului sunt importante cand simti nevoia sa te luminezi si sa iti dezvolti calitatile similare copiilor sau cand lucrezi cu copiii.

Culorile metalului: Alburile si pastelurile (roz, verde deschis, albastru deschis, galben deschis) si metalice.

Apa: cand lucrezi la dezvoltarea spiritualitatii tale, practicand constientizarea, conectarea la intuitie si invatarea despre cum sa te armonizezi la sincronicitatea universului.

Culoarea apei: negru, gri inchis, albastru inchis si bleumarin, verde inchis, indigo intens si violet. Negrul poate fi coplesitor, asa ca nu exagera, in special in dormitor!

Lemnul: cand lucrezi la cresterea personala, cresterea sau extinderea afacerii tale, plantarea semintelor pentru un nou proiect sau lucrul cu sanatatea sau chestiunile familiale.

Culorile lemnului: verde si albastru , turcoaz. Albastru mediu este culoarea favorita si de fapt apartine elementului lemn, si nu apei. Nuantele de albastru inchis apartin elementului apa.

TERAPIA PRIN CULORI

Incă din Evul Mediu, vindecătorii şi ,,vrăjitorii,, recurgeau adesea la cromoterapie (terapia prin culori) ca la un mijloc de combatere a diverselor maladii. În zilele noastre, cercetătorii recunosc faptul că, într-adevăr, culorile au efecte puternice asupra psihicului uman, iar prin intermediul acestuia asupra dispoziţiei şi a sănătăţii. Zilnic interacţionaţi cu o multitudine de culori şi, de aceea, este util să ştiţi care sunt efectele fiecăreia asupra fiinţei umane, mai ales că ele au şi rol terapeutic.

Influenţează starea de spirit şi sănătatea
Potrivit taifasuri.ro, culoarea din mediul înconjurător vă influenţează starea de spirit, relaţiile, sănătatea şi deciziile. Culorile îmbrăcăminţii sau ale pereţilor unei camere vă pot modifica, în mod inconştient, acţiunile, nivelul de energie fizică şi starea emoţională. Experţii în marketing, psihologii, specialiştii în publicitate şi creatorii de modă învârt pe degete gama coloristică, ştiind faptul că diversele combinaţii vă vor afecta, în bine sau în rău, starea de spirit. De exemplu, ambalajul oricărui obiect pe care îl cumpăraţi este rezultatul lucrului asupra unei scheme coloristice, al cărei efect este încurajarea acţiunii de cumpărare. Nuanţele din restaurante sunt, deseori, aranjate special pentru a deschide apetitul – roşu şi portocaliu – sau pentru a vă prelungi sau scurta şederea într-o anumită încăpere.
Mai mult, culorile alimentelor vă pot deschide sau distruge pofta de mâncare. Spre exemplu, bolnavii de icter sunt trataţi în camere albastre. Medicii dieteticieni recomandă folosirea rozului pentru a diminua apetitul şi atacurile de supraalimentaţie. Culoarea poate fi utilizată pentru a crea o stare de bine şi de mulţumire, pentru a agita spiritele, a calma şi vindeca, a exprima frivolitate sau seriozitate. Dacă înfăşuraţi un pahar cu apă într-o fâşie de hârtie colorată şi îl expuneţi la soare, lichidul se va satura cu oscilaţiile culorii respective, ulterior putând fi folosită cu succes în scopuri curative.

Nuanţe calde, nuanţe reci
De la roşul aprins al unui măr copt la albastrul profund al cerului senin, o întreagă gamă de nuanţe coloristice sugerează apropierea şi depărtarea, intensitatea şi relaxarea. Astfel încât, la extrema caldă, roşul este stimulent, el aprinde flacăra dorinţei, vă face să vă simţiţi mai puternici şi plini de forţă. Atunci când este predominant într-o încăpere, dă senzaţia de condensare şi stimulare şi face camera să pară mai mică. Albastrul, oarecum complementar culorii precedente, se află la extrema rece. Este profund relaxant şi calmant, vă trezeşte înclinaţia către interiorizare şi face să vă apară afectivitatea. Atunci când această nuanţă predomină într-o încăpere, ea conferă senzaţia de spaţialitate, prin care percepeţi în mod subiectiv că spaţiul este mai mare.
Tot culori calde, însă mai temperate în efectul lor stimulator, sunt portocaliul şi galbenul. Prima culoare este, prin excelenţă, antidepresivă şi aduce starea de bine, în timp ce galbenul stimulează gândirea raţională şi este un excelent stimulent mental. Alături de albastru, răcoritoare sunt şi turcoazul şi violetul. Prima nuanţă fiind liniştitoare, purificatoare şi reîmprospătoare, în timp ce a doua trezeşte speranţa, redinamizează simţul valorii şi vă face să deveniţi conştienţi de dimensiunea spirituală a vieţii.

Verdele este vindecător
tumblr_n1rq1zn18w1sblzhyo1_500Roşul este puternic dinamizant şi este un remediu excelent pentru stările de lipsă de putere, pentru stările de moleşeală şi de asemenea este util în caz de hipotensiune.
Portocaliul conferă elan mobilizator, trezeşte bucuria interioară şi are un puternic efect tonifiant asupra psihicului. El este totodată un puternic remediu afordiziac.
Galbenul este stimulent al inteligenţei. El are efect vindecător în caz de reumatism, artrită şi de asemenea ajută întărirea structurii osoase.
Verdele este culoarea armoniei, a echilibrului şi a neutralităţii. Are un puternic efect vindecător în cele mai multe situaţii de boală, de la dureri de cap până la cancer.
Turcoazul este culoarea imunităţii. Are efect vindecător în felurite boli inflamatorii ori febrile, în cazul tensiunii nervoase ori al agitaţiei mentale.
Albastrul face să apară o profundă stare de relaxare în întreaga fiinţă. El are efect benefic în caz de hipertensiune, astm, migrene şi este un excelent remediu antistres.
Violetul are mai ales un profund efect regenerator din punct de vedere spiritual. El favorizează vindecarea nevrozelor, a tulburărilor mentale şi a epilepsiei.

Hainele albe aduc echilibrul

Culorile hainelor pe care le îmbrăcăm au întotdeauna efect asupra stării noastre de sănătate. Hainele albe au o notă de prospeţime, pace şi echilibru. Cele de culoare roşie sunt benefice pentru persoanele cu tensiunea scăzută, lipsite de energie. Veşmintele de culoare albastră au efect liniştitor, protector. Galbenul din vestimentaţie are efect asupra ficatului, stimulând funcţia hepatică. Este culoarea altruismului şi a detaşării de lucruri materiale. Fiind situat la mijlocul spectrului, verdele este culoarea echilibrului, a armoniei, hainele de această nuanţă având un efect minunat asupra echilibrului interior.

De reţinut! Roşul predominant într-o încăpere dă senzaţia de condensare şi stimulare şi face ca spaţiul să pară mai mic. Albastrul, în schimb, conferă senzaţia de spaţialitate, prin care percepeţi camera ca fiind mult mai mare.

imagesT9IV9938Potrivit suntsanatos.ro, coloratul ne permite sa ne deblocam potențialul creativ. Poate mai important, ajută la ameliorarea tensiunii și anxietatii. Ajuta si la deblocarea unor amintiri din copilarie. După cum explică psihologul Antoni Martínez:

„Recomand coloratul ca o tehnica de relaxare. Il putem folosi pentru a intra într-o stare mai creativa, mai libera. Il recomand sa se realizeze intr-un mediu liniștit, chiar și cu muzica chill. Lasă culoarea și liniile sa curga.” Ben Michaelis, psiholog, spune: „Multi oameni au folosit in trecut coloratul din motive de sănătate mintală. Carl Jung obisnuia sa recomande pacienților săi sa coloreze mandale, la sfarsitul secolului trecut, ca o modalitate de a-i determina pe oameni să se concentreze și să permită subconștientului sa se deschida. Acum stim ca are o multime de alte calitati de destresare, de asemenea.”

Practic, dacă aveți o zi grea la locul de muncă sau doar o zi proastă, în general, atunci nu ezitați să luati creioane sau carioci și începeti sa colorati!

Surse pentru acest articol cuprind:

  • http://www.care2.com/greenliving/using-color-to-empower-your-life.html – culorile
  • http://suntsanatos.ro/potrivit-psihologilor-coloratul-este-cea-mai-buna-alternativa-la-meditatie-4039.html#sthash.FOytG6SR.dpuf
  • http://viataverdeviu.ro/culorile-pot-da-putere-vietii-tale
  • http://taifasuri.ro/taifasuri/terapii/4226-terapia-prin-culori-si-efectele-ei-nr296-sapt11-17-nov-2010

 

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.
Departamentul Alpha Carpatica (DAC)

Despre Departamentul Alpha Carpatica (DAC)