Discul Phaistos, mesajul unei civilizații misterioase

Chiar dacă a trecut mai bine de un secol de la descoperirea sa, numeroși oameni de știință au încercat să-l descifreze și nici până în prezent nu au reușit.

Diametrul discului este de doar 16 centimetri pe o grosime de doar 2 centimetri. Pe prima față a artefactului sunt înșiruite 122 de caractere bizare, iar pe cealaltă 119. Scrierea a fost efectuată pe spirală, fapt care îi conferă un plus de misticism.

Simbolurile sunt împărțite în 61 de grupe distincte, plasate într-un mod ciudat pe verticală. Există 45 de desene care reprezintă fie copii, femei, bărbați, coroane, insecte, arme dar și animale stranii cu pene.

Discul Phaistos a fost descoperit în ruinele civilizației minoice, dar conform arheologilor nu are niciun element specific acestei culturi. Se vehiculează ideea că acest disc misterios a aparținut unei culturi care nu a fost identificată nici până în ziua de astăzi.

De-a lungul anilor, oamenii de știință au avansat numeroase presupuneri despre ceea ce ar putea să reprezinte acest artefact. Unii sunt de părere că ar fi fost folosit precum un calendar, care ar arăta evoluția planetelor, dar și a oamenilor de pe Terra. S-a mai spus că este de fapt un dispozitiv de calcul al anticilor sau chiar un mesaj pe care o cultură misterioasă a vrut să-l transmită posterității.
De asemenea, se vehiculează și ideea că ar fi aparținut unei civilizații extrem de avansate, care a trăit în trecutul îndepărtat pe Terra și prin diferite metode ar fi fost transmis generațiilor următoare. În acest sens, se mai vehiculează că Discul Phaistos este de o importanță vitală pentru înțelegerea istoriei Terrei.

Discul-Phaistos Discul Phaistos, mesajul unei civilizații misterioase

Această ultimă ipoteză putea fi demonstrată în clipa în care discul ar fi fost supus analizei cu carbon 14 și astfel s-ar fi aflat adevărata sa vechime. Dar acest proces a fost inițiat și pentru că rezultatele sunt contradictorii, oamenii de știință nu au putut oferi opiniei publice un răspuns concret. Probabil că Discul Phaistos este mult mai vechi decât se crede, motiv pentru care nici scrierea nu poate fi descifrată chiar dacă eforturile se materializează de peste un secol…

Surse informative: http://jurnalul.ro/, www.mixdecultura.ro, www.lovendal.ro, www.efemeride.ro

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.
Departamentul Alpha Carpatica (DAC)

Despre Departamentul Alpha Carpatica (DAC)