Locurile din Romania în care Dumnezeu a pictat natura asemeni Raiului

România este plină de locuri frumoase! Înainte să o părăseşti, ar trebui să cunoşti minunile naturii de aici, locurile în care Dumnezeu a pictat natura asemeni Raiului. Munţii, lacurile, cascadele şi formaţiunile naturale unice din ţara noastră sunt destinaţiile spre care să te îndrepţi în următoarea ta vacanţă în ţară.

Cascada Bigăr

Potrivit unui top realizat de publicația online The World Geography, cascada Bigăr din Caraș-Severin ocupă primul loc la nivel mondial, prin unicitatea sa. Cascadă Bigăr a reușit să devină renumită în afara granițelor țării, uimind prin spectacolul oferit de firele de apă ce se revarsă peste stânca acoperită de mușchi, ceea ce o face să urce pe primul loc al topului. În acest top, Bigăr depășește alte cascade la fel de unice și spectaculoase din SUA, Australia, Antarctica sau Mexic.
,,Cascada Bigăr este situată în Caraș-Severin, România și este una dintre cele mai frumoase din această țară, unică prin felul în care apa cade pe mușchi și se împarte în fâșii. Cascada se află exact la Paralela 45, unică și ea”, descriu cei de la The World Geography în topul cascadelor unice din jurul lumii.

Unicitatea cascadei  Bigăr este dată de faptul că în momentul căderii se formează mici izvoare de apă. În plus, aceasta este situată exact pe Paralela 45. Cascada Bigăr şi punctul de trecere al Paralelei 45 prin România, localizate pe teritoriul administrativ al comunei Bozovici, în judeţul Caraş-Severin, sunt marcate pe Valea Minişului de o locaţie perfectă pentru un mic popas. Cascada Bigăr a devenit un punct turistic deosebit de important în ultimii ani, după ce a fost menţionată în topuri internaţioanle ale celor mai frumoase cascade din lume. Aşadar, este un obiectiv turistic românesc pe care nu ai voie să-l ratezi!

Delta Dunării

Delta Dunării este cea mai bine conservată rezervaţie de acest tip din Europa şi se află, în mare parte, în Dobrogea. Recunoscută ca parc naţional şi ca rezervaţie a biosferei, Delta atrage turiştii români şi străini dornici să descopere natura neatinsă de activitatea umană, să se relaxeze în plimbări cu barca şi să admire plante, animale şi păsări specifice numai acestei zone unice. Satele pescăreşti aflate în Delta Dunării sunt ideale pentru o vacanţă întreagă petrecută aici, într-una dintre cele mai frumoase şi mai liniştite zone naturale din România.

Insula Ovidiu

Insula Ovidiu se află în mijlocul Lacului Siutghiol, în apropiere de staţiunea Mamaia, şi este un loc unic, inedit pe litoralul românesc. Accesul la insulă se face cu vaporaşul, folosit şi pentru plimbări de agrement pe suprafaţa lacului. Tot aici turiştii pot opta pentru plimbări, pentru cazare sau pentru o masă într-un decor natural deosebit de frumos, toate asigurate de un singur centru turistic aflat în inima insulei. Numele insulei vine de la celebrul poet latin, Ovidiu, exilat aici de către Cezar, care şi-a scris o parte din operă pe malul lacului.

Lacul Albastru

Lacul Albastru se află pe teritoriul administrativ al oraşului Baia Sprie, judeţul Maramureş. Zona lacului s-a format aşa cum o putem vedea astăzi în urma prăbuşirii unei galerii de mină. Rezultatul? Un lac cu o apă deosebită, de culoare albastră, ce pare a fi din altă lume. De fapt, totul se datorează solubilizării compuşilor din apă, care au dus la formarea unei culori unice, preţioase, ca de smarald, datorită căreia şi-a primit lacul numele şi care i-a adus şi popularitatea printre turiştii care vizitează această parte a Maramureşului.

 Lacul Vulturilor

Lacul Vulturilor se află în Masivul Siriu, din judeţul Buzău. Acesta a mai fost numit şi Lacul fără fund, deoarece, la prima vedere, pare a fi o peliculă de apă pe platoul muntelui căruia nu i se vede fundul. Adâncimea reală a lacului este de fapt de aproximativ 2,5m. Frumuseţea locului este dată de platoul montan întins, în mijlocul căruia domneşte Lacul Vulturilor, într-un peisaj de poveste. Zona a fost până acum foarte puţin explorată de turişti, aşa că, pe lângă lacul deosebit, vei putea vedea aici şi capre negre şi alte animale sălbatice. Singurul punct de cazare se află mai sus de lac, într-o cabană izolată, de unde vei putea admira într-adevăr frumuseţea naturii din ţara noastră.

Oamenii locului spun că ar fi două legende ce vorbesc de acest lac aflat în sălbăticiune, unde turiștii ajung mai greu. Ei spun că „aici veneau primavara vulturii pentru a bea apa ca să întinerească şi tot aici îşi învăţau puii sa zboare. A doua legendă spune că un cioban şi-a aruncat bâta în apa lacului şi a plecat. După un an de peregrinări îşi regăseşte bâta în Dunăre şi, mistuit de dorul mioarelor şi al locurilor natale, se întoarce acasă”.

lacul_vulturilor6
Lacul se află în apropierea localității Gura Siriului din comuna Siriu, județul Buzău, pe suprafața comunei Chiojdu. Nu departe de lac este și localitatea Carasna – Sita Buzăului judeţul Covasna. Adâncimea sa maximă este de doar 2,5 m în ciuda denumirii sale! Pe malul lacului se află cabana de vânătoare „Lacul Vulturilor”, închisă pentru turiști, iar la 50 m de cabană se află un izvor cu apă potabilă.

OGY5ZjUzYTBlMzZlZDNiMWJiYzJkM2IxYTlkNzI1Njfoto_17554
Există şi alte poveşti legate de acest lac. Se spune că “oamenii au construit un drum pe sub lac în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a induce în eroare armata germană, iar tancurile ce au intrat pe acel drum nu au mai ieşit la suprafaţă niciodată.” O altă poveste spune că “locuitorii din satele de la poalele muntelui îşi aruncau în lac bogăţiile de frica tătarilor ce ştiau că aceşti localnici erau bogaţi. Oamenii rămâneau cu gândul că le vor recupera după trecerea cotropitorilor, dar nimeni nu a mai găsit nimic”. (adevarul.ro)

În apropierea lacului sunt și Munții Buzăului pe ai cărui versanți stâncoși se găsește singurul loc din această zonă unde pot fi văzute caprele negre.

Capra Neagra-Muntii Bucegi-01foto Silviu Matei

Lacul Vulturilor se află în Masivul Siriu, din judeţul Buzău. Acesta a mai fost numit şi Lacul fără fund, deoarece, la prima vedere, pare a fi o peliculă de apă pe platoul muntelui căruia nu i se vede fundul. Adâncimea reală a lacului este de fapt de aproximativ 2,5m. Frumuseţea locului este dată de platoul montan întins, în mijlocul căruia domneşte Lacul Vulturilor, într-un peisaj de poveste. Zona a fost până acum foarte puţin explorată de turişti, aşa că, pe lângă lacul deosebit, vei putea vedea aici şi capre negre şi alte animale sălbatice. Singurul punct de cazare se află mai sus de lac, într-o cabană izolată, de unde vei putea admira într-adevăr frumuseţea naturii din ţara noastră.

 

Maramureş

Maramureșul este singurul loc din România care a reuşit să-şi păstreze farmecul tradiţional şi, prin acesta, să atragă o sumedenie de turişti români şi străini. Zona este preferată în special pentru sărbătorile de iarnă, când operatorii turistici se întrec în crearea unor momente autentic româneşti. Şi în restul anului turiştii sunt atraşi aici de monumente unice ale naturii, de pajişti verzi şi de rezervaţii naturale montane perfecte pentru drumeţii. La acestea se adaugă bisericile din lemn, incluse pe lista de Patrimoniu Mondial UNESCO, şi celebrul Cimitir Vesel de la Săpânța pe care trebuie să le vezi măcar o dată în viaţă.

Maramureşul este unul dintre judeţele cu cea mai bună ofertă atunci când vine vorba de turism. Tocmai de aceea, sunt cel puţin 10 propuneri pe care niciun turist nu ar trebui să le rateze. Oferta, însă, este mult mai vastă.
1. Cimitirul Vesel din Săpânţa a fost întotdeauna asociat cu Maramureşul. Vestit în toată lumea datorită epitafurilor amuzante de pe crucile din cimitir, dar şi datorită nuanţei de albastru folosit la vopsirea lor, precum şi reţetei originale, Cimitirul Vesel din Săpânţa atrage anual mii de turişti.
Pont: Căutaţi crucile cu bulină galbenă. Sunt marcate special pentru turişti pentru că sunt cele mai amuzante.
2. Staţiunea balnenară Ocna Şugatag este căutată de turişti datorită proprietăţlor curative ale apei sărate în afecţiunile reumatismale, ginecologice sau dermatologice. Staţiunea se află la circa 20 de kilometri de Sighetu Marmaţiei şi la 53 de kilometri faţă de Baia Mare. Preţurile practicate sunt accesibile, iar posibilităţi de cazare sunt în cele 36 de pensiuni, dintre care mai bine de jumătate au piscină interioară. Pentru tratament, însă, este recomandată baza de tratament din staţiune, unde aproximativ 1.000 de lei costă un bilet care include pentru 10 zile cazare, trei mese şi patru proceduri de tratament pe zi.
Pont: există indicii că apa extrem de sărată ar avea efecte binefăcătoare împotriva temutului psoriazis. Persoane care au beneficiat de acest tratament spun că efectele apei sărate au durat chiar şi ani de zile.
3. Mănăstirea Bârsana este una din cele mai vizitate din judeţ. Construită recent, ea se află pe platoul unei foste mănăstiri ce a existat în urmă cu sute de ani. Prima dată, biserica din lemn a fost construită la 1711, pe Valea Slătioarei, de către un preot văduv. Fiul acestuia a mutat-o pe actualul amplasament al mănăstirii la 1735, iar la 1790, mănăstirea s-a desfiinţat şi a fost părăsită, iar biserica mutată pe Dealul Jbârului din localitate, unde se află şi astăzi, ca monument UNESCO. Pe locul fostei mănăstiri s-a construit alta, la 1993, care a devenit în scurt timp una din cele mai vizitate din judeţ. Biserica Bârsana Foto: Adevărul Pont: Mănăstirea Bârsana nu trebuie confundată cu cea care a fost prima construită, la hotarul dintre şapte sate învecinate şi care s-a înfinţat la 1390, în locul numit ”Mănăştur”. Aceasta a fost cea mai veche şi a existat până după 1700.
4. Drumul verde din Maramureş are 88 de kilometri şi leagă şapte sate tradiţionale. Se numeşte astfel deoarece este interzisă circulaţia cu maşini pe acest drum, singurele mijloace de transport acceptate fiind căruţele sau bicicletele. Drumul verde conectează şapte arii protejate şi şape sate: Rezervaţia Creasta Cocoşului, Pădurea Crăiasca, Lacul Morărenilor, Tăurile de la Hoteni, Turbăria Iezerul Mare, Cheile Tătarului, Mlaştinile Poiana Brazilor. Cele şapte sate sunt reprezentative pentru cultura maramureşeană: Ocna Şugatag, Budeşti, Breb, Hoteni, Hărniceşti, Deseşti şi Mara. Din cei 88 de kilometri, 48 reprezintă trasee montane omologate.
Pont: Odată ce aţi ajuns pe Drumul verde nu puteţi rata gospodăria lui Gheorghe Opriş, care vă aşteaptă la poartă cu un pahar de pălincă de Maramureş, ce curge din robinet, direct la poartă, pentru turişti.
5. Cele opt biserici din lemn din patrimoniul UNESCO sunt obiective turistice de neratat. Cu vechimi de sute de ani, bisericile din lemn vorbesc despre istoria maramureşenilor. Bârsana, Budeşti, Deseşti, Ieud, Plopiş, Poienile Izei, Rogoz, Şurdeşti sunt satele unde se află aceste biserici.
Pont: Dacă aţi ajuns la biserica din lemn de la Budeşti, nu rataţi cămaşa de zale care este atribută haiducului Pintea. Aceasta se află expusă aici.
6. Turbăria de la Hoteni este unul din locurile mai puţin vizitate, din cauza accesului mai puţin facil. Aria protejată este rezervaţie de interes local şi cuprinde mlaştina şi tăurile de la Hoteni. Tăurile sunt situate la o altitudine de 530 m şi au o suprafaţă de 2,51 hectare, formate prin alunecări de teren, acum stabilizate. Stratul de turbă pluteşte peste un strat de apă, ceea ce dă vizitatorului un sentiment ciudat că se află pe un teren mişcător. Aici pot fi găsite două specii de plante carnivore şi floră şi faună specifică zonei umede. Turbăria Hoteni Foto: maracosau.ro Pont: Este indicat să aveţi ”în dotare” cizme de cauciuc, dacă vă hotărâţi să vedeţi turbăria de la Hoteni.
7. Sărbătorile în Maramureş pot fi, în sine, o atracţie turistică. Indiferent că vorbim de Crăciun, Anul Nou sau Paşte, maramureşenii sărbătoresc în stil tradiţional toate aceste evenimente. Dacă de Crăciun pot fi văzuţi ”coconii” umblând la colindat în straie populare şi cu nelipsita trăistuţă, de Paşte poate fi văzut ”Udătoriu din Şurdeşti”, sau în preajma Sfântului Gheorghe – ”Tânjaua Hotenarilor”, obiceiuri ce au legătură cu ritualurile agare. Este sărbătorit cel mai harnic om din sat, respectiv cel care a ieşit primul la arat. Acesta este dus la râu şi stropit simbolic cu apă, pentru a fi un an bogat. Totul este însoţit de muzică şi veselie.
Pont: Costumele populare tradiţionale pot fi văzute în orice zi de dminică sau sărbătoare religioasă, aceasta fiind ţinuta care se poartă, încă, atunci când se merge la biserică, în satele din Maramureşul istoric.
8. Mocăniţa este un alt obiectiv ce nu ar trebui ratat de turişti. Trenul cu ecartament îngust, unul din ultimele din Europa, are un traseu de aproape 60 de kilometri, prin pădure, pe Valea Vaserului. Constrută iniţial pentru transportul lemnului, încă se mai păstrează această întrebuinţare a trenului cu ecartament îngust.
Pont: La kilometrul 42 pot fi văzute urmele cimitirului militar din primul Război Mondial, unde au fost îngropaţi 107 militari. Cimitirul a fost construit pe trei terase, cu alei pietruite. Mai sunt vizibile aleile, însemne militare şi zidul care împrejmuia cimitirul.
9. Schi în Cavnic, Borşa sau Şuior. Dacă tot e sezonul sporturilor de iarnă, niciun iubitor al acestora nu poate rata o zi de schi la una din aceste pârtii. Dacă la Borşa condiţiile sunt excelente, nici la Cavnic sau Şuior nu sunt mai slabe.
Pont: Domeniul SuperSki Cavnic are şapte pârtii, cu o lungime totală de şase kilometri, din care un traseu de aproape doi kilometri este destinat începătorilor.
10. Moara din Săcel este una din ultimele instalaţii construite în totalitate din lemn, care încă mai funcţionează. Proprietarii de astăzi sunt a treia generaţie de morari ai instalaţiei construite în 1907. Moara din Săcel Foto. Adevărul Pont: În aceeaşi locaţie poate fi văzută o instalaţie de dărăcit lână, la fel de veche, de la începutul secolului trecut. Instalaţia transformă lâna abia tunsă în materie primă, gata de a fi prelucrată. Acestea sunt doar câteva propuneri pentru oricine şi-ar dori să viziteze Maramureşul, însă oferta poate fi îmbogăţită. Cel puţin la fel de interesante pot fi vizitele la olarul Daniel Leş din Baia Sprie, la Muzeul satului din Baia Mare sau Sighetu Marmaţiei, Muzeul Ţărăncii Române din Dragomireşti, meşterii populari, Mănăstirea Rohia, Mănăstierea Săpânţa Peri, satul de vacanţă de la Breb, Muzeul Victimelor Comunismului din Sighet sau multe altele.

Vârful Păpuşa

Vârful Păpușa este unul dintre cele mai spectaculoase puncte ale Masivului Parâng, având o altitudine de 2.508m. Accesul se face pe cea mai înaltă şi mai frumoasă şosea din România: Transalpina! Începând de la acest drum şi până în vârful masivului, peisajul natural este unul care îţi taie răsuflarea şi care te va fermeca la fiecare pas. Vârful culminează într-un platou larg, ce oferă unele dintre cele mai spectaculoase privelişti din ţara noastră, indiferent de sezonul în care optezi pentru o drumeţie montană.

Vulcanii noroioşi

Sub soarele cald al oricărei zile senine, între pâclele de lângă Berca lenevesc poienile cu plete ierboase şi umbrele franjurate ale norilor poznaşi. În tot acest timp, dealurile se prefac liniştite, dând vina pe vântul vecin pentru că tulbură frumoasa nemişcare a naturii. Dar ele, ghiduşe, ascund în pântecele adânci foieli şi gâlgâituri din cele mai misterioase, răzbind la suprafaţă doar prin gurile deschise ale Pâclelor Mari şi Mici

Vulcanii Noroioși se află în aria protejată din apropierea comunei Berca, judeţul Buzău. Formaţiunile apărute aici au fost create de gazele naturale, ce au ieşit la suprafaţă trecând printr-un sol argilos, astfel încât întreaga zonă pare pavată cu cratere de mai mici sau de mai mari dimensiuni. Solul noroios dă impresia unui peisaj extraterestru, pe alocuri umed, acolo unde gazele sunt încă active, pe alocuri uscat. Vegetaţia este de asemenea deosebită, doar puţine specii de plante putând creşte într-un astfel de mediu. Zona vulcanilor este frecventată de numeroşi turişti curioşi să vadă acest monument unic al naturii din România.

Ţara noastră este plină de astfel de locaţii naturale unice. Tocmai de aceea ne-am propus să-ţi prezentăm locuri pe care trebuie să le vezi aici cu orice preţ! Fie că vorbim despre munţi, ape sau alte forme naturale, România are cu ce să-şi delecteze turiştii.

Surse: www.vestic.ro, www.descopera.ro, www.cunoastelumea.ro, www.ghiduri-turistice, www.identitatea.ro,www.adevarul.ro

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.
Departamentul Alpha Carpatica (DAC)

Despre Departamentul Alpha Carpatica (DAC)