Minunea Masivului Parang – Lacul glaciar Galcescu

Lacul Gâlcescu,denumit uneori Câlcescu din Munții Parâng, este un lac glaciar aflat într-o cuvetă de eroziune glaciară. Lacul se află la o altitudine de 1925 m, are o suprafață de 31.260 mp, cu o adâncime maximă de 9,3 m. Mentionam ca, Munții Parâng ocupă locul al doilea în țară ca număr de lacuri (aproximativ 30).

Este cel mai mare lac glaciar din masivul Parang si este situat in mijlocul masivului Parang, la nord-est de varful Parangul Mare intr-o caldare glaciara deosebita prin varietatea florei si rocilor glaciare. Circul Galcescu, modelat in granite si granodiorite, este cel mai complex, format din mai multe trepte delimitate de rupturi de panta.

Lacul Gâlcescu

Lacul Gâlcescu

Caldarea Dracului, unica in salbaticia ei, se afla pe cea mai inalta treapta din acest circ glaciar, sub varful Setea Mare, adapostind in partea de jos trei ochiuri de apa, dintre care lacul Pasarii este cel mai mare. Ceva mai jos si spre est se afla caldarea lui Vidal, in care sclipeste oglinda de apa a lacurilor Vidal si Pencu, iar pe ultima treapta se afla caldarea Galcescu, brodata cu tufe de jnepeni, cea care adaposteste lacul cu acelasi nume si care e cea mai intinsa. Bineinteles cel mai important este lacul principal Galcescu cu o adancime de 9,3 m si o suprafata de 3 hectare.

Traseul cel mai indicat este din  Novaci, pe drumul national 67C care este cunoascu ca Transalpina, spre Ranca (18 Km). Acest drum face legatura Novaci-Obarsia Lotrului-Sebes Alba. Pe acest drum la circa 10Km de statiunea Ranca, dupa ce ati trecut de varful Papusa, incepe traseul turistic marcat cu banda rosie. Traseul este refacut si fara probleme. O varianta drept inainte ajunge la Parangu Mare, iar cealalta varianta spre dreapta coboara in caldarea lacurilor si ajunge la lacul Calcescu.

Pe langa acest traseu mai exista inca alte 4 trasee turistice ce pot fi realizate de turistii pasionati de astfel de activitati. Exista o baza de salvamont in Novaci-Ranca petnru cazuri de urgenta. Traseele sun marcate corespunzator si unele dintre ele sunt practicabile si cu masina.

Lacul Gâlcescu

Lacul Gâlcescu

Obiectivele antropice si traditiile din aceasta zona au fost pastrate si conservate si reprezinta adevarate izvoare de istorie si traditie.

Lacul Gâlcescu se află în Munţii Parâng la o altitudine de 1925 m , este cel mai întins iezer glaciar din acesti munţi, se întinde pe 3,2 hectare.

Lacul Gâlcescu se iveşte chiar la marginea celei mai bătute poteci turistice care străbate muntele. Este declarat monument al naturii, iar împrejurimile constituie o rezervaţie naturală (geologică, floristică şi peisagistică).

Într-o vale imensă, după şase ore de mers prin abruptul Parâng, cu plecare din Rânca, vă aşteaptă Lacul Gâlcescu şi aproape alte zece lacuri mai mici.

Dar până acolo trebuie să treceţi pe lânga Vârful Păpuşa pe Transalpina şi vă veţi despărţi de drum abia când veţi vedea în faţă două vârfuri (Cărbunele şi Mohorul).

De aici începe traseul turistic marcat cu banda roşie, în dreapta este Cărbunele cu o potecă de urcare şi o cruce în vârf şi în stânga un colos rotofei numit Mohorul.

Lacul Gâlcescu

Lacul Gâlcescu

După ce suiţi Cărbunele vă aşteaptă o şa lungă care vă va duce pâna în faţa Mohorului şi de aici trebuie să înaintaţi, iar după ce veţi trece şi ultimul vârf vă aşteaptă o creastă mai lină care vă oferă puţin răgaz.

Complexul glaciar se vede perfect de pe creastă, cu un lac mai mic care se varsă în marele Gâlcescu printr-un pârâiaş, alte lăculeţe se văd în zonă, unde singurii arbuşti care au crescut sunt scunzii jnepi şi ienuperi, adaptate la vântul puternic de aici.

Vă avertizăm că traseul este destul de dificil, iar lacul nu este chiar accesibil şi uşor de vizitat, aşa că veniţi pregătiţi.

 

 Surse informative: www.novaci-transalpina.ro, dincolodeharti.blogspot.ro, wikipedia.org/wiki/Lacul_G%C3%A2lcescu, www.ranca.org.
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.
Departamentul Alpha Carpatica (DAC)

Despre Departamentul Alpha Carpatica (DAC)