Mormântul unui dac scos la lumină după de 2000 de ani. Iată ce s-a descoperit

Descoperirea în premieră pentru Braşov le aparţine fraţilor Şerban, cei care au mai găsit vestigii importante.

​Fraţii Fănel şi Florin Şerban au avut parte de o surpriză de proporţii când au dat peste  mormântul unui dac, vechi de peste 2000 de ani. Inventarul descoperirii conţine o spadă de fier de tip celtic, un vârf de lance, ambele îndoite ritual, un pumnal curb, specific dacilor, un călcâi de lance, o fibulă, două inele, verigi, dar şi oasele calcinate ale defunctului. După ce vor fi supuse unor examinări amănunţite, piesele vor putea fi expuse în toată splendoarea lor.

„Este o descoperire foarte importantă, este singurul mormânt de acest gen, un mormânt de luptător, de căpetenie aş spune, dac, descoperit în zona noastră, inventarul este foarte important, foarte bogat şi reprezintă trusoul, să spun aşa, al respectivului războinic”, a explicat muzeograful Florin Moţei, arheolog la Muzeul de Istorie Braşov.

Pasiunea pentru arheologie

De mulţi ani, fraţii Şerban sunt pasionaţi de căutarea comorilor areheologice îngropate în împrejurimile Braşovului. Înarmaţi cu detectoare de metal, bărbaţii sunt cunoscuţi pentru aducerea la lumină a numeroase vestigii istorice, datând din diverse epoci. Cu toate că au ales să cerceteze o zonă prin care au trecut de multe ori, cei doi au avut succes şi de această dată.

„De mai mult timp umblăm pe tot felul de zone din jurul oraşului Braşov şi am descoperit nu numai acest mormânt, avem mai multe descoperiri care au îmbogăţit patrimoniul muzeal al oraşului Braşov şi ne bucurăm că am găsit un echipament complet şi nu un echipament oarecare, al unei căpetenii de război se pare”, au precizat Fănel şi Florin Şerban, fraţii pasionaţi de arheologie.

Piese extrem de rare

Primul obiect descoperit a fost spada, după care, la lumină au ieşit şi alte artefacte, mărturii despre locuitorii din această parte a Daciei preromane.

„Este o descoperire deosebit de importantă din punctul nostru de vedere, aşa am auzit şi de la domnii arheologi. În primul rând, mormintele de epocă dacică sunt destul de rare, sunt câteva zeci la nivel naţional, au fost descoperite necropole, cu înhumări cu incineraţii, dar mormânt propriu zis, să se ştie clar că a fost de dac, sunt destul de puţine”, au adăugat Fănel şi Florin Şerban, fraţii pasionaţi de arheologie.

 

Morm%C3%A2ntul unui dac - Mormântul unui dac scos la lumină după de 2000 de ani. Iată ce s-a descoperit

Printre recentele descoperiri ale fraţilor Şerban se numără verigi de aur şi argint vechi de 3500 de ani, 250 de monede din argint şi alte artefacte deshumate din morminte istorice. Specialiştii spun că descoperirile făcute acum datează din secolul II înainte de Hristos.

Surse: stiri.rttbrasov.ro, efemeride.ro

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.
Departamentul Alpha Carpatica (DAC)

Despre Departamentul Alpha Carpatica (DAC)