Ponicova – Peștera lui Veteran, prima peșteră cartată din Europa.

Renumită atât pentru legenda sa, cât și pentru accesul sau  aventuros – făcut doar pe apă, peștera Veterani își are originea numelui după cel care a fost aghiotantul lui Ianovici, comandantul armatei austriece cantonate la Caransebeș și care a refortificat peștera la sfârșitul secolului al XVII-lea.

2b235c5564a437698602233a4ebff5d6Peștera Veterani, Caransebeşul, Mehadia, Orşova devin câmpuri de luptă, iar Cazanele vor câştiga un rol militar tot mai pronunţat (de apărare şi de control al traficului naval), devenind o zonă aprig disputată de turci şi austrieci în timpul deselor confruntări armate austro-otomane de la sfârşitul secolului al XVII-lea, apoi cele din secolul următor, care s-au soldat cu instaurarea administraţiei austriece în Banat.

Peștera Veterani a stat întotdeauna în atenția stiintei, căutătorilor de comori din întreaga Europă. Aceștia susțin că, vestitul tezaur din argint al împărătesei Maria Tereza, precum și comorile țarului sârb Obrenovici ar fi ascunse într-o caverna închisă. Se spune ca în vremea lui Cuza, Obranovici, printul Serbiei, care se certase cu fratele sau, Mihai, a trecut în România cu 80 de cai ce cărau saci cu aur, toți soldatii sârbi fiind omorati, după ce au adus/ascuns această comoară.

Ponicova-interior-ww

Peștera Ponicova

Tot atat, se vehiculează ipoteza, care reflecta singurul indiciu al locului unde este ascunsă comoara, o piatră de munte uriașă, pe care este încrustat un șarpe. Se vorbește, desigur, și despre comorile neamului Basarab, din care starețul Nicodim, el însuși descendent al familiei, ar fi luat o parte pentru a construi mânastirea de la Tismana, iar restul comorii l-ar fi ascuns într-o peștera din Clisura Dunarii.

Legendele locului spun că, în peșteră, strămoșii noștri daci au avut mult timp un altar unde se închinau lui Zamolxis și în cinstea caruia faceau sacrificii de animale, așa explicându-se multitudinea de oase de păsari și animale descoperite de arheologi în câteva locașuri săpate în piatră.

”În apropierea acestei peşteri s-a aflat cândva cetatea Peth. Despre începuturile istoriei cetăţii nu avem documente scrise, prima menţiune a cetăţii apare abia în secolul al XV-lea. În privinţa localizării ei, datele sunt şi mai sărace. În diplomele emise de cancelaria regală a Ungariei numele cetăţilor Caransebeş, Mihald, Orşova, Peth, Şviniţa (Tricule) şi Severin sunt amintite şi împreună, dar întotdeauna într-o ordine diferită. Greu se poate deduce poziţia exactă a uneia faţă de celelalte. Date mai concludente ne oferă Nicolaus Olahus. Enumeră fortificaţiile de pe malul nordic al Dunării în următoarea ordine: Keve (Cuvin), Dombó (Racovac), Haram (Nova Palanka), Butholzin (Posasin) Szent László (Ladislau) şi Peth, care este la o distanţă de trei ore de mers pe jos de Orşova”afirma istoricul Matej Bel.

 

1780766_635748483128092_160034324_nDacă ”scotocim” un pic istoria, acceptând aceste păreri … potrivit cărora cetatea Peth era situată în apropiera comunei Dubova (deşi pe harta lui Ortelius apare la vest de Orşova, aproape de Cuvin), unde ruinele unei fortificaţii mai erau vizibile la sfârşitul secolului al XVII-lea, şi ceea ce a mai rămas dintr-un turn de pază purta numele de Marcole (la Marsigli apare versiunea Marecobila), putem presupune că până la sfârşitul secolul al XVI-lea aceste ziduri au fost cunoscute sub numele de Peth, şi pietrele cetăţii au fost folosite de către soldaţii căpitanului d’Arnau la construirea redutelor de la peştera Piscabara, sunt multe legaturi, in fine … foarte puține documente au păstrat numele cetăţii Peth.

La peștera Veterani se poate ajunge decât pe apă. Cunoscută și sub numele de „Peștera din Pînza Curii“ sau „Peștera Piscabara”, grota este situată la o înaltime de aproximativ 70 de metri deasupra apei, cu o lungime totala de 173 de metri și o latime de 40 de metri.

Legendele locului mai spun că prin spărtura din peretele peșterii, dimineața, intră o rază de Soare care cade exact pe un altar, despre care se vorbeste ca ar fi fost locul sacru unde străbunii noștri se rugau si sacrificau păsarile, oferindu-le ca ofrandă Zeilor. Povestea pare sa fie confirmată de cantitatea mare de oase de păsări, descoperite de arheologi în interior. Romanii, impresionați de această istorie straveche, dar și pentru ca grota oferea un foarte bun loc de supraveghere a navigației pe fluviu, au ridicat în interior niște ziduri, i-au mai facut câteva întarituri si au transformat-o într-o mica cetate, pe care au botezat-o „Peth”.

pestera_Ponicova4-wwÎn anul 1400, imperiul austriac ridică aici o fortăreață. În 1692, fortareata este condusă de generalul austriac de origine italiana, Friedrico Veterani. La sfârșitul secolului XVII-lea, Imperiul Austriac ridică peste ruinele fortăreței romane ziduri groase de 2 m și înalte de 4 m, construind, tot atat, un avanpost militar fortificat. Grota putea adaposti maxim 250 de soldați și era folosita ca refugiu în urma atacurilor turcești din acea perioada. Fântâna din centrul grotei a fost construită de prizonierii turci. Peștera a fost și adapostul haiducilor.

În timpul celor două razboaie mondiale, grota a fost folosită ca adapost pentru muniție și hrană. În Peștera Veterani s-au identificat și fosile de Ursus spelaeus si hiena de pesteră, un fragment de ceramică veche și fosile ale unor specii endemice.

Pestera Vetereani este situată pe teritorul Parcului Natural Porţile de Fier. Se găseşte în masivul Ciucarul Mare, pe malul stâng al Dunării, la cca. 5 m deasupra nivelului apei. Este cunoscută din timpuri străvechi, a fost punct strategic pentru daci, romani, austrieci şi turci, putând adăposti mulţi soldaţi. Numele peşterii provine de la generalul austriac Veterani, care a fortificat peştera, a făcut un zid de la peşteră până la marginea apei, zid păzit de ostaşi. Au fost construite fortificaţii şi în interior, deasupra intrării, în partea dreaptă este o gaură naturală pe unde pătrunde lumina înăuntru. Datorită interesului militar, a fost prima peşteră cartată din Europa. Rezervorul de apă şi numeroase inscripţii pot fi văzute şi astăzi. Accesul se poate face doar de pe Dunăre.

Sursa – http://www.wonderful-romania.com

 

 

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.
Departamentul Alpha Carpatica (DAC)

Despre Departamentul Alpha Carpatica (DAC)