PovesteA unui ciobanas

„Există în tradiţia populară românească două curente, două expresii spirituale complementare. Primul, curentul pastoral, este expresia lirică, şi filozofică, a ciobanilor. Al doilea este expresia spirituală a sedentarilor, a populaţiei agrare. In România, pînă prin 1920, optzeci la sută din populaţie era compusă din agricultori, dar mai exista şi o minoritate, foarte importantă, de păstori. Aceşti păstori, care-şi duceau turmele din Cehoslovacia pînă la Marea Azov, au deschis poporului român o lume mult mai vastă decît aceea a satului. Ciobanii şi poezia pastorală au adus cea mai însemnată contribuţie la poezia populară română. Cele mai frumoase balade româneşti şi printre ele, mai ales cea mai frumoasă, Mioriţa, s-au născut la aceşti păstori. De cealaltă parte era cultura ţăranilor, a sedentarilor. Şi contribuţia lor este cît se poate de însemnată, mai ales în folclorul religios şi în poezia populară . . . Am simplificat voit, în realitate lucrurile sînt mai complicate, dar se poate spune că cultura română a rezultat din tensiunea dintre sedentarism şi transhumantă, sau, dacă vreţi, dintre localism, provincialism şi universalism.

Fotografia postată de La blouse roumaine.
Regăsim aceeaşi tensiune şi în literatura scrisă. Există mari scriitori români care sînt tradiţionalişti, care reprezintă, sau prelungesc, spiritualitatea sătească, sînt sedentari; iar alţii sînt deschişi spre lume, „universaliştii” (au fost chiar acuzaţi de cosmopolitism).
De asemenea, s-ar putea spune că primii sînt atraşi de religie, de mistică, în timp ce ceilalţi au spirit critic, sînt atraşi de ştiinţă. Fireşte, e vorba de o tensiune creatoare între cele două tendinţe. Cel mai mare poet român, Eminescu, scriitorul român cel mai important din secolul al XlX-lea, a realizat o minunată sinteză între cele două curente.”
Mircea Eliade

POVESTEA UNUI CIOBANAS

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.
Departamentul Alpha Carpatica (DAC)

Despre Departamentul Alpha Carpatica (DAC)