Proprietatile terapeutice ale chihlimbarului, piatra magica din timpuri stravechi

Chihlimbarul a fost utilizat frecvent ca talisman şi amulete în Antichitate. De asemenea, această, aşa zisă piatră, are o duritate foarte mică, fiind foarte uşor de modelat, de gravat şi de montat. Prin excelenţă, chihlimbarul a fost folosit mult timp, pentru obiectele de cult şi după aceea, a devenit o podoabă deosebit de apreciată.

Chihlimbar

Chihlimbarul auriu apartine regnului vegetal. Este o rasina fosila de un galben mai mult sau mai putin intens, diafan si cu un miros placut. Aceasta rasina este incomparabil mai dura decat orice rasina pe care o putem intalni pe Pamant.

In al patrulea secol inaintea erei noastre, Aristotel clasa chihlimbarul alaturi de rasini, precum smirna si tamaia. In opera sa „Istoria naturala”, enciclopedie a tuturor cunostintelor stravechi, Plinius clasa chihlimbarul in acesi mod.

Thales descoperea la sfarsitul secolului VII inaintea erei noastre cum chihlimbarul atragea corpurile usoare atunci cand era frecata cu putere: chihlimbarul este dotat cu proprietati electrostatice.

Acum 40 de milioane de ani, regiunile din centrul si nordul Europei erau acoperite de paduri, dintre care si numeroase conifere. 10 milioane de ani mai tarziu, aceste paduri au fost in parte inghitite de ape. Acest lucru explica de ce litoralul Balticii este bogat in chihlimbar, rasina fosilizata in care au picat prizoniere insecte diverse atrase de mirosul sau superb, frunze, pene, polen etc.

Rasina, care este un excelent agent fosilizator (conserva micute mostre de viata pamanteana). În urma unui proces lung, nu foarte bine elucidat si prin interventia a numeroase elemente, rasina se transforma in chihlimbar, de-a lungul a milioane de ani.

innovaeditor/assets/chihlimbar.png

La o simplă cercetare, se poate constata că această substanţă solidă, diferit colorată, nu este o piatră ornamentală obişnuită, ci este, pur şi simplu, o sevă de copac, o răşină fosilizată, de-a lungul existenţei sale de zeci de milioane de ani. Această Perlă a Nordului a fost una dintre primele substanţe folosite în scopul de a împodobi persoane, obiecte din lemn, metal sau sticlă.

Cu timpul s-a constatat că prin aprindere, această răşină se încarcă electric, fapt care i-a determinat pe antici să o denumească electron. În structura sa, chihlimbarul poate cuprinde fosile ale unor insecte, alge, muşchi, ace de brad, mai rar broaşte ori şopârle minuscule. Uneori, toate aceste incluziuni la care se adaugă chiar şi bulele de aer pot da un aspect tulbure, translucid.
Fiind localizat în rocile de vârstă Cretacică, acesta se întâlneşte în zona Mării Baltice, cu o pondere de 90% din resursele mondiale, situate mai ales pe coasta Poloniei. Dacă pe ţărmurile Poloniei bucăţile de chihlimbar sunt dislocate, din roca gazdă, de valurile mării şi aruncate pe ţărm, de unde cu uşurinţă sunt colectate, în alte părţi ale lumii, acestea sunt extrase din cariere miniere şi diverse alte galerii la preţuri mult mai ridicate. Alte zone de exploatare a chihlimbarului sunt localizate în Republica Dominicană, Mexic, Franţa, Spania, Canada, România, Norvegia, Danemarca, Germania, Birmania si Italia.
Tradiţia popoarelor baltice precizează că, în zilele de sărbătoare, chihlimbarul era aruncat în foc ca să umple locuinţa cu arome divine, protectoare. În tradiţia lituaniană, chihlimbarul era denumit gintaras şi era considerat ca protector eficient în faţa bolilor. Deseori, din chihlimbar s-au confecţionat diferite obiecte, de o deosebită măiestrie artistică, descoperite în mormintele faraonilor, etruscilor, indienilor, cât şi pe teritoriile Mesopotamiei, ale Danemarcei, Marii Britanii, precum şi în toată zona Mării Baltice.
De reţinut rămâne şi faptul că această piatră era folosită şi la operaţiunea de mumificare, iar pentru calităţile sale protectoare uneori se pisa şi se punea şi la temelia caselor ce urmau a fi construite, pentru a fi ferite de spiritele rele.
Utilizări ale chihlimbarului
În Antichitate, când proprietăţile chihlimbarului erau cunoscute deja, acesta era folosit la recuperarea forţelor sportivilor participanţi la diferite întreceri sportive, ce presupuneau un consum mare de energie. Din alt punct de vedere, în Japonia si China, sunt căutate chiar si în zilele noastre salbele din chihlimbar roşu, numit şi Sângele Dragonului, benefice pentru echilibrul mental, iar în zona Arhangelsk, de pe teritoriul Rusiei, mamele noilor născuţi purtau o salbă destul de grea din chihlimbar, pentru protecţia micuţilor în faţa spiritelor rele.
S-a dovedit faptul că, cu cât masa chihlimbarului este mai mare, cu atât câmpul energetic al acestuia este mai mare şi deci mai benefic celor ce îl au asupra lor.
secretele chihlimbarului
Literatura de specialitate precizeaza faptul că, Soarele guvernează aceste cristale, care la rândul lor intră în relaţie/rezonanţă cu personalitatea individului, îi conferă acestuia energia de a se manifesta cu mai multă încredere, mărind creativitatea, alimentarea energetică profundă, contribuind, deseori, la descoperirea talentelor personale.

Aplicatii terapeutice

Chihlimbarul are de asemenea si virtutii terapeutice numeroase si datorita beneficilor pe care le aveau oamenii care il purtau, el a fost mult timp numit „piatra magica din timpuri stravechi”.

Este folosit pentru a activa circulatia sangelui, calmarea febrei si infectiilor, pentru astm si caile respiratorii, combaterea oboselii, impotriva stresului si depresiei, actioneaza asupra glandelor endocrine, ingrijeste vederea, ajuta in cazul iritatiilor pielii.

La tara, se oferea un colier de chihlimbar noilor-nascuti pentru a-i intari si a-i ajuta sa doarma. Aceasta practica mai exista inca in unele tari meridionale si se crede ca ajuta la cresterea dintilor si indeparteaza iritatiile pielii. Se pot enumera inca multe alte beneficii terapeutice, reale sau nu, ale chihlimbarului.

Datorita acestor virtuti, chihlimbarul actiuneaza direct asupra campului energetic si aduce calm, forta si echilibru. Astazi, studiile au permis utilizarea acestuia pentru ingrijirea durerilor articulare datorate reumatismului.

Chihlimbarul galben produce ioni negativi prin frecare, ceea ce favorizeaza circulatia energiei prin tot organismul. Acest lucru inlatura oboseala datorata poluarii electromagnetice.

Eficienta unui asemenea bijuterii este data de nivelul de acid succinic din compozitia lor.
Chihlimbarul este atat de benefic organismului datorita continutului de acid succinic. Cercetarile științifice recente au arătat că acidul succinic găsit în chihlimbar accelereaza vindecarea ranilor , durerilor musculare , reduce inflamația gâtului , urechilor și stomac , reduce / preveni boli respiratorii , reduce simptomele colicilor , reducerea de reflux de acid , reducerea eczeme si imbunatateste functiile inima , ficat , rinichi , si functiile intestinului.
Cu un puternic rol curativ, benefic pentru sistemul endocrin,stomac, splina, purifica organismul, tiroida, gat, fortifica sistemul nervos, benefic in caz de durerile stomacale, febra, ulcer, astm, dureri de ureche, reumatism, hemoragie nazala, benefic la nastere, reduce durerile din organism.

Cum ne poate ajuta chihlimbarul Baltic ?

Amelioreaza durerea

Proprietatile medicinal remarcabile ale chihlimbarului baltic includ analgezicele care reduc sau elimina durerea asociata cu durerea de cap, raceala, disconfortul dental creat de aparitia dentitiei, etc.

Intareste sistemul imunitar

Acidul succinic este substanta primara in Chihlimbarul Baltic natural si are abilitatea remarcabila de a intari sistemul imunitar, de a grabi vindecarea naturala si de a proteja corpul impotriva infectiilor.

Restabilirea energiei

Succinatul este o materie pura si un catalizator major in Ciclul Krebs, una din principalele noastre surse de energie. In timpul acestui ciclu, corpurile noastre transforma carbohidratii, grasimile si proteinele in energie. Corpul uman produce si el in mod natural acest acid succinic dar doar pana la o anumita capacitate. Acidul succinic contine sare care este una din substantele cheie in respiratia celulara ca si in fluxul de energie intracelulara.Ca si rezultat, acidul succinic restabileste atat oxigenul cat si energia in celulele slabite si ajuta corpul sa isi revina la normal, la stadiul complet de functionare.

Mentinerea starii de bine

Sub stres sau presiune, celulele organismului uman solicita mai mult oxigen intr-un timp mai scurt. Lipsa oxigenului duce la starea de letargie deoarece acesta este vital la crearea intracelulara a energiei. Atunci cand corpul are un nivel scazut de oxigen, exista un risc inalt de imbolnavire. Un corp sanatos are o balanta “ph” a sangelui usor alcalina, ceea ce inseamna ca oxigenul este cu usurinta absorbit in totalitate in toate zonele critice.

Aceste fascinante perle ale pădurilor nordice, stimulează acţiunea, conferă permanent protecţie şi puterea de a reuşi în viaţă, sunt menite să atragă succesul, afirmarea, reuşita, norocul, şansa şi puterea vitalităţii. De asemenea, acestea scot la iveală personalitatea, ajutând la manifestarea plenară a propriei individualităţi, alungă în acelaşi timp, neîncrederea şi timiditatea, ajută la ieşirea din anonimat pentru a arăta lumii adevărata valoare personală, conferind, totodată, strălucire şi unicitate celui care le poartă.
Pe teritoriul ţării noastre, chihlimbarul se poate găsi în apropierea localităţii Olăneşti, judeţul Vâlcea, precum şi pe Valea Sibiciului, judeţul Buzău. Trebuie precizat că pe raza comunei Colţi, Buzău, se află Muzeul Chihlimbarului, unde poate fi vizionată una din cele mai valoroase colecţii din lume. Printre alte exponate, la Colţi, se află expusă o bucată brută de chihlimbar cântărind 1,857 kg.
În exploatările de la Colţi, chihlimbarul denumit Rumanit, apare intercalat între straturi subţiri, fiind din ce în ce mai dificil de găsit din cauza exploatării industriale. Chihlimbarul din această zonă a României prezintă o gamă largă de culori, de la negru-opac la negru-verde, negru-galben, maro, galben strălucitor, uneori prezentând şi fosile prinse în conţinut, cu o vârstă estimată la peste 50-60 miloane de ani.
Această gamă diversificată de chihlimbar provine de la mai multe specii de pin, în special de la Pinus succinifera.

referinte: http://www.energiaconstiintei.ro, http://safiisanatos.ro

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.
Departamentul Alpha Carpatica (DAC)

Despre Departamentul Alpha Carpatica (DAC)