Sfinxul de la Toplet – Valea Cernei

Denumirea a fost aleasă datorită asemănării sale cu o figură dacică. Sfinxul reprezintă o figură dacică, un cap de om cu coif, orientat cu fața spre vest. Sfinxul de la Topleț, ca și cel din Munții Bucegi, este, potrivit surselor, un megalit format prin eroziune datorată vântului și ploilor, de-a lungul unei perioade îndelungate. Nu se poate explica totuși cum a fost posibilă o sculptură a naturii atât de reușită, astfel că originea stâncii dă naștere multor legende și speculații.

 
valea-cernei-topletMegalitul are o înălțime de 16 metri și o lățime de 8 metri și se află la baza unui deal împădurit, fiind orientat către apus. Este o rezervație naturală de tip geomorfologic cu rocă sedimentară (gresie), pereți de stâncă și grohotișuri. Zona unde putem admira acesta lucrare in timp a Maritului Creator se întinde pe o suprafață de 0,5 hectare, acoperite de vegetație din specii rare, printre care liliacul sălbatic (Syringa vulgaris), frasinul (din specia Fraxinus ornus) sau lumânărica (din specia Verbascu phlomoides).
Valea Cernei este paradisul rutelor alpine din sudul Romaniei. Peretii de calcar sunt bogati concretionati in alveole si fisuri care permit diverse tehnici de escalada. Cele mai importante zone pentru alpinism se gasesc in general aproape de Herculane. Peretii sint foarte apropiati de drum nefiind nevoia de a urca mult. ( Peretele Haiducii , Hercules) . Sint zone unde trebuie urcat pe poteca ( Cariera, Amfiteatru, Crucea Alba, Munk). Inaltimea medie a peretilor este de 80 m . Sint localizate peste 260 de rute pentru escalada. Gradul de difilcultate variind de la 2a ( scala franceza ) pina la 10b . In amonte de Baile Herculane pe cursul vaii Cernei mai sint peretii Magnoliei, Cociu, Inalat, Vinturatoarea, Prisacina, Bobot. Acesti pereti sint situati in zone salbatice, in rezervatii naturale avind un regim strict de protectie.
 
 
imagesxwwx3qyzIn Valea Cernei si zonele limitrofe sint localizate peste 300 de pesteri. Printre cele mai importante sint Pesterile Topolnita si Epuran care intr-un top mondial sint clasate in primlele 10 pesteri ca frumusete. In Valea Cernei sint localizate Pesterile Selitrari, Ion Birzoni, Serban, Soroniste, Gaura Ungurului, Ursilor, Haiducilor. Toate aceste pesteri sint fosile si au o marime medie . Cea mai frumoasa si interesanta pestera este Ion Birzoni, formata la baza cascadei Scarisoara. In anul 1982 pestera a fost inchisa pentru a fi protejata.
Pestera Selitrari este partial inchisa dar pentru turism exista o portiune din pestera destul de lunga in care se pot vedea multe din comorile ei. In momentul de fata se presupune ca in Domogled s-ar afla cel mai mare carst din Romania. Profesorul Ion Povara cerceteaza de multi ani aceasta varianta. Pestera de la Despicatura ( o pestera termala subacvatica) a fost descoperita si cercetata de catre Cristian Lascu si Ion Povara. Aici sau descoperit microorganisme care pot rezista in conditii severe de viata. In Valea Cernei a fost şi Emil Racovita pentru a cerceta Peştera Mare de la Soroniste
Sfinxul de la Topleț se află pe Valea Cernei, în județul Caraș-Severin, pe teritoriul comunei Topleț, la 3 kilometri de gara din Băile Herculane și poate fi remarcat cu ușurință de pe drumul european E 70 București-Timișoara, potrivit site-urilor www.romanianresorts.ro, www.cesavezi.ro, www.turism.bzi.ro. Sfinxul Bănățean este unul dintre cele mai misterioase monumente ale naturii din România. Este o arie protejată de interes național, administrată în principal pentru conservarea aspectului natural specific
 

Valorile naturale unice din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei!

Diversitatea tipurilor de peisaje (abrupturi calcaroase cu Pin Negru de Banat, canioane cu pâraie cu debit puternic fluctuant, vârfuri calcaroase cu vegetaţie submediteraneană, păduri întinse de fag de vârste mari, goluri alpine cu jnepeniş, lacuri de acumulare montane, chei şi prapăstii calcaroase, cătune izolate în munte, pajişti subalpine cu lapiezuri), peşteri termale unice în România, izvoare termominerale, endemisme şi rarităţi de floră şi faună oferă tuturor iubitorilor de natură experienţe inedite.
 
valea-cerneiÎnfiinţat în anul 1990, având administraţie proprie începând cu anul 2003, Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei este situat în sud-vestul României şi se întinde pe suprafaţa a 3 judeţe, şi anume: Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj. Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei se află situat în estul judeţului Caraş-Severin, ocupând suprafaţa de 23 185 ha şi în vestul judeţului Mehedinţi ocupând suprafaţa de 8 220 ha şi respectiv în vestul judeţului Gorj cu o suprafaţăa de 29 806 ha.
 
Din punct de vedere geografic, Parcul se întinde peste bazinul râului Cerna, de la obârşie până la confluenţa cu râul Belareca, peste masivul Munţilor Godeanu şi al Munţilor Cernei pe versantul drept şi respectiv Munţilor Vâlcanului şi Munţilor Mehedinţi pe versantul stâng.
 
Mentionam ca, Suprafaţa Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei este de 61 211 ha şi este cuprinsă între latitudinile nordice de 44º 50′ 10″ şi respectiv 45º 16′ 50″ şi longitudinale estice de 22º 23′ 50″ şi respectiv 22º 51′ 35″.
 
Surse informative: www.carpati-valea-cernei.com, domogled-cerna.ro, montaniarzi.ro, geografilia.blogspot.be, www.agerpres.ro
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.
Departamentul Alpha Carpatica (DAC)

Despre Departamentul Alpha Carpatica (DAC)