SFINXUL DIN DOBROGEA

Potrivit istoricilor români țara noastră este o țară a „coincidențelor” sau de împrumut. După ei aprope toate cuvintele sunt împrumutate de parcă denumirea țării noastre Dacia nu înseamnă De aicea (D’acia, popular). Când vine vorba de Sfincși, toți sunt „coincidențe” ale naturii de parcă aici nu a existat o civilizație străvechde care și-a lăsat moștenire aceste monumente megalitice

Asadar, in nordul minunatei imparatii dobrogene, intre cei mai vechi munţi din ţara noastră, Măcin, ne intalnim cu zona unde acum cateva sute de milioane de ani paseau primii dinozauri, iar daca urmam traseul Culmea Pricopanului, unde putem admira formatiuni geologice spectaculoase vechi de peste 250 de milioane de ani, descoperim o adevarata creatie a naturii: Sfinxul Dobrogean.

sfinxul-din-dobrogeaO piatră şlefuită de vânt şi de secole. Aşa a apărut Sfinxul Dobrogean: chipul unui bărbat îngândurat, cu riduri şi cu fruntea îndreptată spre pământ. Zici că-i chipul unui dobrogean pe care poverile l-au răpus. Sfinxul din Dobrogea nu este singurul punct de atracţie din Rezervaţia Naturală Munţii Măcin. Aici se găsesc roci vechi de sute de milioane de ani, mult mai vechi decât primii dinozauri pe Pământ. Indiferent pe ce traseu ai apuca ochii îţi vor fi vrăjiţi de peisaje aride, de stânci ranitice, de păduri mediteraneene, păduri de silvostepă unde creşte bujorul dobrogean, păduri de fagi, canioane săpate de cursurile de apă, poieni cu flori variate. Toate acestea se împletesc armonios şi fac din aceşti mirifici munţi un tablou unicat în Romania.
Rezervaţia Naturală Munţii Măcin vă propune nu mai puţin de nouă trasee turistice. Traseul Culmea Pricopanului, în lungime de şase kilometri, are următoarea rută: Măcin – Regia Tutunului – Vf. Sulucu Mare – Piatra Râioasă – Şaua Şerparu – Vf. Caramalău – Fântâna de Leac – Măcin. Mentinam ca: traseul Culmea Pricopanului poartă paşii vizitatorului printre formaţiuni geologice spectaculoase care au luat naştere acum 255 de milioane de ani. Masivul Pricopan constituie creasta cea mai spectaculoasă din aria parcului. Aici pot fi admirate uriaşe formaţiuni granitice, stânci semeţe şi panorame vaste. Doar aici poţi admira peisaje de gol alpin.
Printre stâncării golaşe întâlnim plante rare de importanţa internaţională precum: clopoţelul dobrogean, garofiţa pitică, merinana. Această creastă cu vegeraţie pitică şi stâncării este un bun habitat pentru reptile: ţestoasa dobrogeană, guşterul dobrogean, şarpele rău, dar şi pentru mamifere mici: dihorul pătat, jderul de piatră, dihorul de stepă.
sfinxul-din-dobrogeaCulmea Pricopanului este principalul punct de monitorizare a migraţiei păsărilor răpitoare ce ne traversează ţara. Traseul „Poveştile Măcinului“ se adresează tuturor categoriilor de turişti sau vizitatori fiind un traseu de dificultate medie. Traseul are punctul de plecare din localitatea Greci, intrându-se în parc pe Valea Racova, urcă pe Dealul cu Drum spre vârful Cartalu, pe care îl ocoleşte prin stânga, se continua spre vârful Călcata şi coboară pe Valea Carabalu în localitatea Greci.
În primul punct de pe traseu, reprezentanţii parcului naţional ţi-au pregătit căteva informaţii generale: o scurtă istorie a Dobrogei şi câteva date despre zona Măcinului şi peisajele uimitoare de aici. În acest punct te poţi odihni pe băncuţă, la umbra unui arbore răcoros, înainte de a porni mai departe.
La punctul doi poţi descoperi cum se poate adapta un arbore la condiţiile climatice puţin cam aspre ale Dobrogei: precipitaţii puţine, căldură mare, strat redus de sol. Şi totusi unii arbori reuşesc şi „pregătesc terenul” pentru alţii.
La punctul trei te aşteaptă o scurtă istorie a evoluţiei peisajului, într-un loc ce-ţi oferă o frumoasă panoramă. Daca este senin poţi vedea şi Dunărea în depărtare.
Parcurgând traseul la punctul patru vei afla câteva dintre secretele plantelor din Parcul Naţional Munţii Măcinului. Unele plante de pe aceste melaeguri sunt extrem de rare, altele se găsesc doar aici. Pentru a supravieţui în condiţii de ariditate fiecare plantă are mici secrete pentru adaptare. Aici vei descoperi o zonă specială în cadrul parcului: Rezervaţia Moroianu. Aici se găsesc specii de floră extrem de variate, unele foarte rare şi chiar câteva flori „venite” din îndepărtatul Caucaz, Iran sau Asia Mică.
La punctul şase te aşteaptă o întâlnire pe …hârtie, cu câteva specii de animale din Parcul Naţional Munţii Măcinului. Dacă ai ajuns deja la numărul şapte, vei afla ceea ce puţini ştiu: în Măcin se găsesc roci vechi de sute de milioane de ani, mult mai vechi decât primii dinozauri ce au trait pe Pământ.
Surse informative: stireazilei.com, adevarul.ro, mihailovici.ro
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.
Departamentul Alpha Carpatica (DAC)

Despre Departamentul Alpha Carpatica (DAC)