Tomiris, marea regină a geto-dacilor

În secolul al VI-lea î.Hr., populaţiile geto-dacice stăpâneau un terioriu vast, care se întindea de la Marea Adriatică şi până în stepele îndepărtate ale Asiei, şi de la graniţa cu lumea elenă şi până către pădurile întunecate ale nordului. La acea vreme, în arealul cuprins între Podişul Dobrogei, Nistru şi Marea Caspică, îşi aveau regatul massageţii, o populaţie pelasgo-geto-dacă, a căror denumire se poate traduce astăzi prin geţii cei mari.

Istoricii greci – între care Herodot, Strabon, Polyaenus şi Cassiodorus – vorbind în operele lor despre faptele massageţilor, amintesc cu multe cuvinte de laudă, despre eroismul acestui popor daco-get, condus de neînfricata regină Tomiris, în luptele pe care le-au dus cu regele regilor, cel mai puternic monarh al acelor vremuri, Cyrus cel Mare, împăratul Persiei. Pentru noi astăzi, Tomiris nu reprezintă doar numele unei puternice regine, ci o întreagă legendă, bazată pe vitejie, onoare şi iubire de libertate. Pe la 530 î.Hr., Imperiul Persan era într-o perioadă de expansiune continuă și nimic nu părea că i se poate opune. Cyrus râvnea pământul plin de bogăţii al massageţilor, dar mai mult decât orice, dorea pentru el frumoasa lor regină. Refuzându-i căsătoria, Tomiris a intrat în conflict armat cu regele persan, iar acesta, a trimis împotriva neamului ei o puternică armată invadatoare. Regina massagetă a dat dovadă de mult eroism, ea refuzând să lupte cu persanii în locurile unde avea avantajul terenului, preferând să-l învingă pe Cyrus prin strategie militară onorabilă. În urma confruntării dintre cele două armate, perșii sunt înfrânţi, iar Cyrus este luat prizonier şi dus în faţa reginei, care-l decapitează cu propria sa armă. Apoi, ne spun instoricii antici, i-a scufundat capul într-un butoi cu sânge, oferindu-i de fapt ceea ce şi-a dorit.

În cultura românească, puternica şi neînfricata regină
Tomiris nu şi-a găsit încă un loc de recunoaştere şi de
cinste şi puţini dintre românii de astăzi cunosc faptul că cetatea Tomisului, oraşul Constanţa de astăzi, a fost ridicat pe malul Pontului Euxin din porunca ei, la fel cum foarte puţini români cunosc că în lumea occidentală există numeroase legende ale ei, dar şi scuplturi şi picturi, găzduite de marile muzee ale lumii, printre care Muzeul Luvru din Paris sau Muzeul Statului Vatican. Mai interesant este faptul că Statul Uzbekistan a declarat-o pe Tomiris, regina geţilor, erou naţional, iar Statul Kazakhstan a emis în anul 2010 o monedă comemorativă în cinstea reginei.

Urmaşii săi direcţi, românii de astăzi, nu îi cunosc nici măcar numele, iar faptele ei sunt filtrate de istorici, pentru a nu fi cunoscute. Începând cu anul 2000, sau înmulţit cercetările istorice asupra legendarei reginei Tomiris, iar adevărul, precum uleiul, începe să se ridice la suprafaţă. În scurtă vreme, amintirea ei va trona din nou pe soclul istoriei, de unde va privi spre viitor, la fel de frumoasă şi neînfricată, precum a fost în urmă cu 2500 de ani.

BOGDAN ADRIAN GÎSCĂ

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.
Departamentul Alpha Carpatica (DAC)

Despre Departamentul Alpha Carpatica (DAC)