Tunelurile si orasul misterios de la Vartoape

Imediat dupa ce praful de pusca al ”revolutiei” a incetat sa mai pluteasca printre nori, anumite zone ale Romaniei, printre care si subsolul din zona Gradistei, au fost scanate minutios de mai multe tehnologii geodezice sapatiale.

foto 4 blidaruCe stim oficial cu privire la treaba asta? Mai nimic!! Se cunoaste ”totusi” ca s-ar fi intocmit un dosar al acestor descoperiri la Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului si la Ministerul Culturii de atunci, care au decis efectuarea unor cercetari arheologice. Chiar !! Cine au fost  ministrii acelor vremuri ? !!! Concluzia era una socanta: fortificatiile din zona Gradiste nu erau doar cetati dispuse pe culmile muntilor din jur, ci un imens ansamblu, o uriasa intindere de aproximativ 200 de km patrati, care cuprindea o asezare militara, insa si una civila montana ale carei nuclee sunt divizate ”stratificat” sub pamant, ”nuclee”, care, desigur, au apartinut stramosilor nostri …

 

Pe o suprafata de doi kilometri patrati, la o adancime de 8 metri, s-ar afla o asezare mult mai veche decat ruinele de la suprafata, insemnand ca structura este unica din toate punctele de vedere.

Vasile Dragomir, general de divizie in rezerva, care facuse parte din echipa de cercetatori, descopera pe o suprafata de 4 km patrati, 75 de gropi conice de dimensiuni diferite, precum si incinte paralelipipedice modificate de mana omului, care comunicau intre ele, dar si cu platoul de deasupra prin drumuri antice.

De la aceste incinte pleaca mai multe tuneluri spre muntii din apropiere, unele … prabusite partial, iar un singur tunel,   potrivit ”zvonurilor”, ajunge direct la sanctuarele de la Sarmizegetusa Regia, unde au fost, de asemenea, detectate incinte subterane. Iata declaratia de atunci a generalului:

Vreau sa subliniez ca in urma masuratorilor noastre a rezultat ca in zona Vartoape si in imediata apropiere se afla vestigiile cele mai importante ale complexului, inclusiv sanctuare, constructii cu o vechime mai mare decat cele de la Sarmizegetusa … 

foto 3 costestiOrasul de la Vartoape ar fi considerat de specialisti centrul complexului, mult mai dezvoltat decat cel de la Sarmizegetusa. Ca este asa, ramane sa o confirme viitoarele cercetari, daca s-or mai realiza vreodata, insa multa lume s-a convins de existenta tunelurilor … Multi dintre noi le-am depistat si fara tehnologiile lor spatiale …

Porivit marturisirilor localnicilor, cu ceva vreme in urma s-ar fi prabusit un imens perete de munte descoperindu-se, involuntar, o sectiune de tunel, unde omul putea sa mearga in picioare fara probleme. Mentionam ca sectiunea de tunel descoperita era consolidata cu barne putrezite din lemn, avand nisele de aerisire colmatate. De ce colmatate? Cine a facut treaba asta? Cei care au executat acest ordin, oare stiau ca muntele functioneaza precum un stup de albine, si ca aceasta trebuie sa dispuna de nise de aerisire? Aici miroase a mizerie!! In fine!!

Se pare ca, stramosii nostri au avut grija ca acest loc sa fie oarecum protejat din toate punctele de vedere de ”gurile lacome” care dau  tarcoale tarii. In anul 1993, România demara o amplă campanie de punere în valoare a cetăţilor dacice de la Grădiştea. In acest context, un numeros grup de oameni de ştiinţă români a efectuat la faţa locului, până în 1999, un studiu complex cu ajutorul unor tehnologii speciale de detectie a zidurilor şi a obiectelor îngropate sub acest perimetru. Aşa s-a evidentiat faptul că sub Sarmizegetusa şi sub alte cetăţi dacice, pe care le cunoaştem acum, există un uriaş ansamblu arhitectonic militaro-civil, compact, cu mai multe nuclee, întins pe o suprafaţă de peste 200 de kilometri pătraţi, bogat în aur şi cu multe elemente anterioare civilizaţiei dacilor.

BRATARILE DACILOR

11234068_1115089638503187_5678803987338292525_oCercetatorul Florin Medelet a fost primul care a cercetat  25 de bratari spiralate de argint, descoperite in imprejurimile Sarmizegetusei, remarcand ca acestea depaseau sensul strict de podoabe. Bratarile studiate erau terminate la ambele extremitati cu capete de sarpe, urmate de 7 palmete infatisand „pomul vietii”. La fel cum sunt si bratarile de aur recent descoperite. „7” este si modulul numeric folosit la construirea sanctuarului mare, care are 30 de formatiuni a cate 7 stalpi, adica bratarile, pe langa aspectul estetic, suplineau functii radionice si psihotronice. Iata declaratia unui specialist in domeniu:

„La distanta de 5 metri de o stanca aflata pe panta muntelui, s-a descoperit o lespede de piatra sub care se afla o groapa triunghiulara, cu dimensiunile de 50x50x60 cm, avand peretii placati cu lespezi de piatra. In interiorul acesteia, dupa evacuarea pamantului, s-au descoperit zece bratari spiralice  din aur masiv asezate perechi, cate doua, respectiv cate o bratara mai mica introdusa intr-una mai mare; trei perechi de cate doua bratari erau asezate vertical, iar alte doua perechi de cate doua bratari erau asezate orizontal, la nivel inferior, separate de primele printr-un strat de pamant”.

Potrivit enational.ro aflam ca, in zona paraul Godeanu, la poalele culmii Caprareata, culmea!! … anumiti ”sapatori” neautorizati au mai localizat o groapa sacra, amenajata cu lespezi de piatra, deteriorata, in care s-au descoperit doua bratari de tipul celor descrise mai sus. In ziua urmatoare, tot pe o panta a culmii Caprareata, acestia au descoperit o a treia groapa triunghiulara de cult, unde s-a declarat ca au gasit alte trei bratari din aur. Toate cantarind peste un kilogram. Cele trei gropi de cult erau amplasate intr-un triunghi imaginar cu varful in jos, doua pe panta culmii, iar a treia la poale, la est de incinta sacra unde se oficiau misterele cultului solar.

Conform cercetatorului  Gheorghe Serbana, denumirea culmii burdusita cu bratarile masive nu vine de la capra, ci de la Cap (de) Ra, Zeul Soarelui, al carui cult era celebrat la Sarmizegetusa. In afara de casta preotilor, in misterele cultelor Soarelui erau initiati si razboinicii si capii familiilor aristocratice, sarpele fiind emblema religioasa, lupul al castelor de luptatori, iar ursul al familiilor aristocratice.

De sarbatorile solstitiale, la aceste mistere participa si poporul. Totodata, se observa schita „inginereasca” a gropii de cult, un triunghi isoscel format din lespezi de piatra ce contineau cinci „bobine” din aur despartite printr-un strat de pamant.

Cativa specialisti in razboi radioelectronic de la Academia Militara au recunoscut imediat o „cutie de rezonanta”, iar cand au aflat ca este vorba despre mult controversatele bratari dacice, au cerut mai mult timp si detalii tehnice: numar de spire, grosime, inaltime etc. Acum, in urma recuperarii catorva bratari, col.dr. Emil Strainu, specialist in psihotronica si razboi radioelectronic, si-a facut o parere preliminara:  pe Caprareata se afla un sistem de dispozitive radionice de mare putere. Iata declaratia sa:

„Cele trei dispozitive puteau focaliza, concentra si dirija energiile subtile”, unele bratari actionand ca bobine Tesla, captatoare de energie radionica. „Bratarile, amplasate intr-o cutie de rezonanta, jucau rolul de circuite oscilante si transformatoare de frecventa, putand induce maselor stari benefice sau negative, in functie de ceea ce doreau sacerdotii care actionau dispozitivele, prin fluxuri radionice emise de la distanta”

1549562_643710299000671_98880242_n

De exemplu, se putea induce luptatorilor stari de manie si curaj salbatic ”nebunesc”. Asa si vorbesc anticii despre razboinicii daci, actionand pe campul de lupta fara teama, asemenea lupilor. Mircea Eliade, care a studiat indelung mitologia populara romaneasca, vorbeste si despre puterea miraculoasa a razboinicilor de se transforma ritualic in lupi. Eliade era de parere ca razboinicii se constituisera intr-o confrerie de luptãtori, la intrunirile carora se oficiau ritualuri sacre, luptatorii fiind posedati de spiritele lupilor, ceea ce avea sa fie denumit ulterior „furor heroicus”. Nenumarate triburi cu nume de lupi sunt atestate si in regiuni mai indepartate, in Spania (Loukentioi si Lucenses), in Galicia celtiberica, in Irlanda si Anglia. Cam pe unde au ajuns luptatorii-lupi, avand ca steag de lupta sarpele cu cap de lup.

Energia radionica manevrata de preotii daci prin aceste sisteme spiralate putea fi folosita si in scopuri terapeutice. Preotii daci erau recunoscuti ca fiind cei mai buni lecuitori ai lumii antice. In practica, obiectivul radionicii reflecta aspectul de a intari sistemul imunitar al omului si de a creste capacitatile organismului de autovindecare, ajutand la inlaturarea influentelor factorilor toxici, influentelor la nivel emotional si psihologic.

Totodata, creste potentialul energetic al pacientului, in sensul dobandirii unei stari de bine, nu numai la nivel fizic, ci si emotional, mintal si spiritual. Adica, exact cum se spunea despre vindecatorii daci, acestia lecuiau si trupul si sufletul, altminteri vindecarea nu ar fi fost completa. Radionica sustine ca fiecare persoana dispune de o forta vitala sau camp energetic, care, atunci cand este tulburat, produce manifestari si simptome de boala in corpul fizic. Tratamentele radionice incearca sa alinieze, sa regleze campul energetic personal, actiune cunoscuta ca „normalizare”. Radionica a fost promovata in timpurile noastre de dr.Albert Abrams (1863-1924) si s-a dezvoltat  datorita unor practicieni renumiti precum dr.Ruth Drown (USA), Sir George de la Warr, David Tansley si Malcom Rae (Anglia).

 Fortificatiile sunt deosebit de complexe si sunt suprapuse, in multe locuri, pe asezari mult mai vechi, aspect ce ne inclina catre un adevarat oras subteran.

Mediile istorice s-au intrebat cum a fost posibil ca stramosii nostri sa poata tine piept asaltului unei armate uriase, bine inzestrate, cum era cea a romanilor, fiind condusa de cei mai buni strategi pe care i-a avut veodata Roma. Raspunsul l-am gasit la fata locului:

  • Dacii au construit, in primul rand, la poalele muntelui, in nord si vest, un zid de aparare foarte lung, deoarece sistemul era cel mai vulnerabil in acea directie. Ceva in genul zidului lui Hadrian din Scotia, lung de 170 de km. In interior, fiecare inaltime a fost terasata de jos in sus. Fiecare terasa, cu latimi diferite, era aparata de ziduri.
  • Pe culmi au fost construite una sau mai multe cetati fortificate, de diferite dimensiuni. S-a mers pana acolo incat fiecare cvartal al unei aglomeratii urbane mai mari era la randul lui aparat de un zid propriu. In acest fel, un modul era aparat de mai multe ziduri dispuse concentric. Distantele de la o aglomerare urbana la alta sunt mici, in general de cateva zeci de metri.
  • Distantele cele mai mari de la un nucleu fortificat la altul nu depasesc patru km. Intre aceste nuclee exista insa numeroase terase amenajate cu urme de locuire stravechi, mai vechi decat perioada dacica clasica. Intreaga zona este acoperita de un paienjenis de drumuri antice construite foarte interesant.
  • Multe dintre ele comunica cu platoul de deasupra prin drumuri antice. De la aceste incinte pleaca mai multe tuneluri catre muntii din apropiere, unele partial prabusite. Unul merge chiar catre sanctuarele din Sarmisegetuza Regia, unde, de asemenea, au fost detectate cateva incinte subterane, constructii cu o vechime mult mai mare deca cele de la Sarmisegetuza.

sarmizegetusa harta 2Culmea Vartoapelor, cu alte cuvinte, constituie mega-orasul regilor daci, sau al cui a fost mai inainte. Arheologii din zona au fost, si sunt, mai putin entuziasti in legatura cu aceasta descoperire si mai rezervati in declaratii. Iata una dintre declaratile arheologului Ioan Glodariu, muzeograf la muzeul din Deva:

”Pe Culmea Vartoapelor se afla o intinsa asezare dacica, iar culmea, stancoasa, calcaroasa, e impanzita de mici grote care uneori iau aspectul unor pesteri. Pe micile platouri de la gura catorva au fost descoperite fragmente ceramice dacice, insa si unele mestesugaresti ale acelor vremuri. Mai mult, fiecare terasa locuita era aprovizionata cu apa, atat locuintele, cat si atelierele de fierarie, prin conducte care captau izvoare de la distante apreciabile. Foarte interesant este faptul ca aceste conducte de apa subterane aveau, din loc in loc, chiar decantoare.”

Misterele matritei dacice de la Sarmizegetusa-1Mentionam ca, ultima descoperire notabila din aceasta zona este matrita unui meşter orfevrier, veche de peste 2.000 de ani, care a fost descoperită întâmplător în situl fostei capitale dacice Sarmizegetusa Regia, atunci cand, in timpul unei furtuni din noaptea de Sânziene, în iunie 2013, vântul a rupt un fag vechi de peste două secole, iar în cădere trunchiul a antrenat un alt copac pe care l-a smuls din rădăcini.

Potrivit istoricului Gelu Florea, matriţa a fost realizată şi utilizată în secolul I înainte de Hristos la modelarea unor bijuterii şi aplice din metale preţioase, iar prezenţa ei în capitala Regatului Dac reprezintă o dovadă în plus a conectării acestui spaţiu cultural la fluxul artistic şi tehnologic de foarte bună calitate din antichitate. Matriţa antică este o piesă masivă, de circa opt kilograme, cu opt feţe, dintre care cele două principale de formă hexagonală, iar celelalte rectangulare.

Istoricii care s-au ocupat de cercetarea ei susţin că o asemenea piesă era destul de costisitoare, astfel că întreaga ei suprafaţă era utilizată. Bestiarul reprezentat pe piesă este compus din animale fabuloase – grifoni şi animale reale: leu, tigru, leopard, rinocer, hipopotam, urs, mistreţ, lup, taur, zimbru, câine, cerb, cal, ţap, antilopă, iepure. Tema scenelor, lupta dintre animale, este foarte veche şi răspândită pe spaţii culturale vaste.

Surse: Alex Imreh, aleximreh.wordpress.com, Ioan Glodariu, muzeograf la muzeul din Deva.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.
Departamentul Alpha Carpatica (DAC)

Despre Departamentul Alpha Carpatica (DAC)