Zgura mesteacanului (ciuperca dacilor, Chaga) – ajuta la vindecarea bolilor maligne

Stiinta vindecatoare a strabunilor nostri daci se bucura de atata faima in antichitate, incat remediile folosite de ei erau recomandate de marii medici ai timpului. Pe langa activitatea lor spirituala, dacii erau inzestrati cu formule din domeniul medicinei naturiste, insa, potrivit stiintei, aceasta ramura era mult mai dezvoltata, acestia fiind recunoscuti academic de catre maestrii cu rang inalt.

chagaUn loc aparte in activitatea lor spirituala il ocupa exercitarea medicinei, care facea parte din preocuparile castelor  conducatoare reprezentate prin clasa sacerdotilor. Paralel cu medicina invatatilor preoti, se exercita o medicina populara. Existenta celor doua feluri de practice medicale o dovedesc denumirile dacice ale buruienilor de leac transmise noua prin operele lui Dioscoride si Pseudo-Apuleiusm apoi prin marturiile istoricilor Iordanes si Flaviusm precum si prin descoperirile arheologice din ultimele decenii.

Ciuperca Chaga de exemplu, se dezvolta inca din vremuri demult apuse pe scoarta copacilor de mesteacan ajunsi la maturitate de aceea a fost numita si ciuperca de mesteacan.

Am putea spune ca ciuperca ”infecteaza” scoarta mesteacanului, devenind un parazit al acesteia, insa, omului, aceasta ciperca poate aduce plusuri notabile in ceea ce priveste aspectul  medicinal.  Ciupercile de mesteacan  pot creste foarte mari pe scoarta mesteacanului, ele ajung sa ocupe intre 5 si 35 cm, greutatea lor osciland intere 1 si 3,5 kg. Sunt guvernate de un aspect de excrescenta groasa, cu suprafata exterioara neagra cu fisuri galbene-albicioase, cea interna fiind brun-maronie.

maxresdefaultIn prezent este folosita in scop medicinal, intrucat, potrivit cercetarilor, s-a relevat faptul ca, ajuta la vindecarea bolilor maligne, pulmonare, cardiovasculare, in tratamentul infectiilor virale si afectiunilor gastro-intestinale (colita, ulcer gastric, gastrita cu aciditate scazuta, dischinezie biliara si intestinala, ulcer duodenal). Are efect bun in reglarea metabolismului, consolidarea sistemului imunitar, prevenirea bolilor de inima, reglarea sistemului respirator, tratarea bolilor de ficat si splina.

Ciuperca Chaga are proprietati anticancerigene, citostatice, antiinflamatorii, de protectie a organismului, de reducere a transpiratiei, analgezice respectiv de calmare a durerilor cauzate de tumori canceroase. Se remarca prin continutul sau de minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier, mangan, zinc, sodiu, aluminiu, siliciu), fibre, acizi organici mai ales acid oxalic, compusi steroizi, polizaharide, celuloza, lignina, fenoli, acizi triterpenici si altele. Este cultivata in padurile de mesteacan din Canada si nordul Siberiei. Poate creste la fel de bine si pe alti arbori – frasin, arin, paltin, etc. Daca are conditii favorabile de mediu rezista in jur de 10 ani.

Ciuperca Chaga nu este otravitoare, este folosita de mult timp la prepararea unei infunzii de catre vanatori si padurari. Are miros si gust amar. Se poate recolta in orice luna din an, insa este indicat sa fie culeasa la sfarsitul toamnei sau iarna pentru ca poate fi gasita mai usor, copacii fiind lipsiti de frunze. Se curata de impuritatile lemnoase, se taie in bucati ce se pun la uscat. Produsul uscat poate fi utilizat timp de 2 ani.

chagaCiuperca Chaga are proprietati anticancerigene, citostatice, antiinflamatorii, de protectie a organismului, de reducere a transpiratiei, analgezice respectiv de calmare a durerilor cauzate de tumori canceroase. Se remarca prin continutul sau de minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier, mangan, zinc, sodiu, aluminiu, siliciu), fibre, acizi organici mai ales acid oxalic, compusi steroizi, polizaharide, celuloza, lignina, fenoli, acizi triterpenici si altele.

In medicina populara ciuperca este folosita inca din sec al XVI-lea. Unguentul de Chaga era folosit la vindecarea ranilor, inflamatiilor, arsurilor si altor afectiuni ale pielii. Decoctul de ciuperci de mesteacan are efect hipoglicemiant. La prepararea decoctului se foloseste doar partea interioara a ciupercii.

Infuzia de Chaga se pregateste astfel: se tin ciupercile in apa timp de 4-5 ore, apoi se pun putin la scurs si se maruntesc in masina de tocat carne. Se pune aceasta compozitie in apa (incalzita la temperatura de 50 grade), astfel incat sa fie o parte ciuperci si cinci parti apa. Se lasa sa stea timp de 3 zile, apoi se fitreza si se pune intr-o sticla in loc racoros. Se bea cate 2 cani pe zi, cu jumatate de ora inainte de masa.

5315206186ebfff2cc0dInfuzia se poate realiza si din ciuperci uscate, acestea nu se mai tin in apa, se maruntesc si se depoziteaza in cutii de carton. Se pune o lingura de ciuperci maruntite la o cana de apa clocotita, se fierbe timp de un sfert de ora. Se filtreaza si se bea cate o cana pe zi, cu inghitituri mici pe tot parcursul zilei.

Chaga este cel mai popular remediu impotriva cancerului. Ciuperca opreste cresterea tumorilor si combate dezvoltarea de metastaze. De asemenea contine cele mai puternice substante antioxidante (care depasesc pe cele din compozitia coacazelor si rodiei). In farmacii se gasesc produse gata preparate din aceasta ciuperca.

Medicina geto-daca avea la baza o conceptie superioara, pe care ne-a transmis-o fragmentar marele filosof antic Platon (secolul IV-III i.Hr.). El povesteste:

“Socrate, pe cand era la oaste, cunoscuse un medic trac, ucenicul lui Zalmoxis; acel medic ii povestise cum ii invata pe ucenici a ingriji mai intai de cap, dar nici sa trateze capul fara a da ingrijire trupului, si in acelasi timp sufletului”.

 

images

Daca medicii greci nu se pricepeau la cele mai multe boli, de vina era faptul ca ei nu cunosteau intregul pe care il aveau de ingrijit. Daca intregul era bolnav, partea nu putea sa fie sanatoasa.

“Caci, spunea medicul trac, toate lucrurile bune si rele pentru corp si pentru om in intregul sau vin de la suflet si de acolo curg (ca dintr-un izvor) de la cap la ochi. Trebuie, deci, in primul rand sa tamaduim izvorul raului, ca sa se poata bucura de sanatatea trupului”.

In aceste putine cuvinte este cuprinsa o conceptie medicala de mare intelepciune, de cea mai inalta medicina a antichitatii. Marele nostru istoric Nicolae Iorga a mentionat ca insusi Hipocrate fusese in tineretea lui initiat in medicina de un medic trac, Herodius din Selimbria. Mai departe, Platon adauga ca:

“sufletul se vindeca cu cuvinte frumoase care fac sa nasca in suflete intelepciune”, stare care durand aduce “sanatate si capului si trupului”.

Afirmatia acesta aduce in discutie metoda pe care o foloseau Zlamoxis si ucenicii sai, preotii-medici, in executarea practicii medicale.

Multumim : bodygeek.ro, interferente.ro

 

 

 

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.
Departamentul Alpha Carpatica (DAC)

Despre Departamentul Alpha Carpatica (DAC)